CIASTA

Czekoladowy murzynek

Rate this post
Ostatnio chciałam upiec na przyjazd mojego brata i jego żony murzynka z przepisu mojej mamy. Gdy już rozpuściłam margarynę, zorientowałam się, że nie mam wystarczającej ilości kakao, dlatego lekko zmodyfikowałam przepis. Dodałam tyle kakao ile było, zmniejszyłam ilość cukru i dodałam gorzką czekoladę rekompensując brak kakao. Całej rodzinie ciasto bardzo smakowało, chociaż podobno jest trudne do zrobienia, ponieważ często wychodzi zakalcowate. Moje wyszło puszyste, mocno czekoladowe i… dwukolorowe, co widać na zdjęciach, pachnie cudownie 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka (jeśli L), 5 jajek (jeśli M)
  • 1/3-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek wody
Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, dodać wodę, cukier waniliowy, cukier, kakao i czekoladę, wszystko rozpuścić trzymając na małym ogniu,  wystudzić. Odlać 1/2 szklanki z tej masy i pozostawić na polewę. Gdy masa będzie już zimna, dodać żółtka i ubić, kolejno dodawać stopniowo proszek do pieczenia i mąkę. Białka jaj ubić na sztywną pianę z niewielkim dodatkiem soli. Delikatnie łyżką połączyć białka z masą z żółtkami, białka należy dodawać do drugiej masy, a nigdy odwrotnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić ciastem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około godziny (najlepiej do suchego patyczka). Ciasto polać wcześniej zostawioną polewą, gdy będzie już chłodniejsze. Jeśli polewa zastygnie czekając na polanie, należy ją najpierw delikatnie podgrzać.

 

 

Dzień czekolady

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.