DLA SPORTOWCÓW,  FIT SŁODKOŚCI,  PODWIECZOREK

Orzechowe babeczki z ciecierzycy bez mąki

Rate this post
Ciecierzyca jest moim ulubionym warzywem strączkowym. Najchętniej jem zwykłą, ugotowaną w osolonej wodzie, bez dodatków. Tym razem postanowiłam przygotować z niej coś innego. Te babeczki są mocno orzechowe, lekko wyrośnięte, nie zawierają mąki, natomiast więcej niż przeciętna babeczka białka i zdrowych tłuszczów.
Ciecierzyca ma znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę. Zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek. Ciecierzyca jest dobrym źródłem ważnych witamin takich jak ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Liczne witaminy dobrze wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Ponadto makro i mikroelementy podnoszą odporność organizmu. Z podanych składników wychodzą 4 babeczki.

Składniki:

  • 100g ciecierzycy gotowanej lub konserwowej
  • łyżka masła orzechowego
  • jajko
  • 5 suszonych moreli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki maślanki
  • łyżeczka cukru (u mnie fruktoza)

 

Ciecierzycę zmiksować na gładką masę, dodać masło orzechowe, jajko, drobno posiekane suszone morele, maślankę, sodę i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować. Papierowe foremki wypełnić masą, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Opcjonalnie można przyozdobić płatkami migdałowymi.

 

Wielkanoc bez glutenu.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *