NALEŚNIKI I PLACKI,  ŚNIADANIE

Wegetariańskie wytrawne placki śniadaniowe

Rate this post
Po otrzymaniu paczki od firmy Polsoja, która ma w swojej ofercie wege produkty, to był pierwszy przepis jaki wykonałam zawierający wędlinę sojową. Nie jadłam jej wcześniej, dlatego postawiłam na najbezpieczniejszy wybór i użyłam tej o smaku drobiowym. Nie zawiodłam się 🙂 Placki wyszły bardzo delikatnie i syte. Serek wiejski rozdrobniłam, by nie wyczuwać ”grudek” podczas jedzenia placków. Zazwyczaj na śniadanie przygotowywałam placki na słodko z owocami, a to taka miła odmiana 🙂
Z podanych składników wyszło mi 7 sporych placków. Warto nie rezygnować z sosu jogurtowego.

Składniki:

  • 1 serek wiejski ( u mnie z obniżoną zawartością tłuszczu )
  • 1 duże jajko
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • mała czerwona cebula
  • 3 plasterki wędliny sojowej (u mnie o smaku drobiowym firmy Polsoja)
  • łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej
  • łyżeczka tłuszczu do smażenia ( u mnie olej kokosowy)
  • dressing : jogurt naturalny, musztarda Dijon, ząbek czosnku, szczypiorek, bazylia, sól, pieprz

Paprykę i obraną cebulę drobno posiekać, poddusić na suchej patelni teflonowej, wystudzić. Serek wiejski odcedzić z nadmiaru śmietanki, można przetrzeć przez sito, dodać do ostudzonych warzyw, wbić jajko, dodać pokrojoną w plasterki wędlinę oraz mąkę. Nagrzać patelnię z dodatkiem tłuszczu, smażyć z obu stron na złoty kolor. Przy smażeniu pierwszej strony przykryć pokrywką, po odwróceniu już nie przykrywać. Polać sosem : zmieszać jogurt z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnek, posiekaną bazylią i szczypiorkiem, solą oraz pieprzem.

 

 

 

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.