Bezglutenowe babeczki bananowe bez dodatku cukru

Bezglutenowe babeczki bananowe bez dodatku cukru

Bardzo smaczne, zdrowe babeczki. Na pewno nie należą do wypieków przesłodzonych, mąka gryczana nie jest wyraźnie wyczuwalna. Lepiej jest  użyć bananów bardzo dojrzałych, ponieważ są słodsze i nie potrzebne jest potem dodawanie dodatkowej ilości cukru. W czasie pieczenie wyrastają, po wyłączeniu piekarnika nie opadły. Z powodu braku tłuszczu, część ciasta przykleja się do papilotki i nie odchodzi cała muffinka. Z podanych składników powinno wyjść około 10-12 babeczek. Wypiek dobry dla osób z nietolerancją glutenu. Wartość kaloryczna jednej babeczki to około 55 kcal, 2,1 g białka 0,8 g tłuszczu, 10,8 g węglowodanów.

 

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  •  3/4 szklanki mąki gryczanej
  • jedno jajko
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki maślanki
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Wykonanie jest naprawdę proste! Banana należy zetrzeć na tarce lub rozdrobnić widelcem (zależnie od dojrzałości), dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Papilotki wypełnić masą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 20-25 minut. Opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika można posypać płatkami migdałowymi, w czasie pieczenia się uprażą i będą jeszcze smaczniejsze!

 

 

Feel Eat

6 myśli w temacie “Bezglutenowe babeczki bananowe bez dodatku cukru

  1. A mi wyszło tylko 6 babeczek i nie wyrosły tak ponad foremkę- jak to jest na zdjęciu. Mimo tego smaczne są, zniknęły w mgnieniu oka 😉 .

  2. 1 Czy mozna make gryczana zastapic inna, np.kukurydziana lub kuk.zmieszana z ryzowa
    2 czy mozna dac mniej maki i dodac kakao, zeby powstaly babeczki czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry