Często śniadaniowe placki zawierają niewielką liczbę białka, za to ogromną węglowodanów (oczywiście nie ma nic złego w dobrych węglowodanach), dlatego przygotowałam placki, w których część cukrów zastąpiłam proteinami. Nie dodawałam do nich cukru, słodkie jabłko w zupełności wystarcza. Z podanych składników wychodzi około 8 placków.
Skladniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego (u mnie lekki)
- 1 słodkie jabłko średniej wielkości
- 1 jajko (oddzielnie żółtko i oddzielnie białko)
- 1 łyżka otrębów
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej – tak naprawdę można dodać dowolną mąkę, ja użyłam gryczanej
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- płaska łyżeczka sody
- łyżeczka tłuszczu do smażenia ( u mnie olej kokosowy)
- szczypta soli
Serek wiejski odcedzić z nadmiaru śmietanki i przetrzeć przez sito, by nie miał grudek. Dodać do niego jabłko starte na grubych oczkach, żółtko, łyżkę otrębów , mąkę, wanilię oraz sodę, wszystko wymieszać. W innej misce ubić białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dwie masy połączyć. Nagrzać patelnię z łyżeczką tłuszczu i wlewać porcjami ciasto, tak, by placki miały mniej więcej taką samą grubość i wielkość. Smażyć pod przykryciem, potem przewrócić za pomocą drewnianej łopatki na drugą stronę i kontynuować smażenie już bez pokrywki. Można np polać syropem z agawy lub miodem, ale moim zdaniem są wystarczająco słodkie. Opcjonalnie można również dodać na wierzch lub do ciasta cynamon 🙂
super pomysł na śniadanie, już zapisałam przepis żeby je usmażyć 🙂 a tego serka to ma być 200 g?
serek którego używałam miał chyba 180 g 🙂
Racja cukier nie potrzebny, a placki bardzo udane 🙂
Pięknie wyglądają, bardzo apetycznie 😀 Musiały być pyszne 🙂
Zapraszam do mnie zdrowyjezyk.blogspot.com 🙂
Świetne, trzeba będzie wypróbować 🙂
Przepraszam za moje glupie pytanie ale co to znaczy przetrzec przez sito?:)
A jak wyglądają kalorie, biało itd?