KOLACJA,  OBIAD,  SAŁATKI,  WEGETARIAŃSKIE

Sałatka z grillowanym tofu

Rate this post
Tofu wciąż nie jest popularnym produktem. Niewiele osób wie jak smakuje, ponieważ uznaje się go za  przeznaczony jedynie dla wegetarian. Jak smakuje? Tofu jest dość neutralne, dlatego najlepiej wybierać to marynowane lub wędzone, strukturą przypomina zwarty twaróg. Można je wykorzystać do wszystkiego: od sałatek po dodatek do placków czy na kanapkę. Posiada dużo białka, nie jest drogie, ma stosunkowo długą datę przydatności do spożycia.
Sałatka ta jest bardzo szybka w przygotowaniu, jest ją w stanie wykonać nawet ktoś z marnymi umiejętnościami kulinarnymi. Oczywiście odpowiednia do zabrania na wynos (najlepiej dressing zabrać osobno i polać przed zjedzeniem, by sałata nie ”zwiędła”). Proponuję nie pomijania żadnego ze składników. Składniki podałam na jedną porcję.

Składniki:

  • garść mixu sałat
  • garść pomidorków cherry
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • łyżka pestek dyni
  • 100g wędzonego lub marynowanego tofu
  • dressing: łyżeczka oliwy, łyżeczka musztardy, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, sól, pieprz

Wykonanie:
Do miski wrzucić sałatę, przekrojone na połówki pomidory i oliwki. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni cały czas mieszając, by się nie przypaliły. Tofu pokroić w plasterki, zgrillować na grillu elektrycznym z obu stron (wystarczą po dwie minuty na stronę). Położyć na warzywa, posypać pestkami dyni. Przygotować dressing mieszając wszystkie jego wcześniej wymienione składniki, polać bezpośrednio przed podaniem. Sałatkę najlepiej jeść z opieczonym pełnoziarnistym pieczywem.

 

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *