Dietetyczna przekąska, czyli chrupiące orzeszki z fasoli

Dietetyczna przekąska, czyli chrupiące orzeszki z fasoli

Fasola jest cennym źródłem białka, witamin (A, B, E, PP) i minerałów (wapń, magnez, cynk, fosfor, żelazo). Posiada właściwości zasadotwórcze, co przy obecnym trybie życia i diecie, bogatej w produkty przetworzone, ma bardzo duże znaczenie. Spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola to naturalne źródło lecytyny.

Składniki:

  • 100 g fasoli jaś przed namoczeniem
  • łyżka oleju roślinnego, u mnie olej kokosowy
  • ulubione przyprawy : słodka papryka, chilli, czosnek granulowany, cebula granulowana, pieprz, sól

Wykonanie jest bardzo proste. Należy dzień wcześniej namoczyć fasolę, kolejnego dnia ją ugotować  w osolonej wodzie, gdy wystygnie lekko skropić tłuszczem i posypać przyprawami. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec aż będą chrupie (około 15-20 minut). Można lekko zwiększyć temperaturę.

 

 

 

Feel Eat

11 myśli w temacie “Dietetyczna przekąska, czyli chrupiące orzeszki z fasoli

  1. Genialne do chrupania podczas nauki, tylko wtedy bez oleju, żeby książek tłustymi palcami nie pobrudzić ;D Swoją drogą kokosowy musiał fajnego posmaku nadać 🙂

  2. robię sobie czasem orzeszki z ciecierzycy, ale z fasoli jeszcze nie próbowałam, wygląda całkiem ciekawie 😉
    Czy podczas pieczenia w piekarniku fasola też strzela? 😉 tak pomyślałam właśnie- ciekawe jak smakowałyby takie orzeszki w wersji słodkiej z miodem i cynamonem… 😉

  3. Dzięki za kolejny inspirujący przepis, wypróbowałem wersję bez oleju z roznymi przyprawami. Mi osobiście najlepiej smakują z curry.

  4. Nie są suche? Ja zrobiłam z fasoli czerwonej na spróbowanie – nie nadawały sie do jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry