Jak działają jagody? Uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, nawilżają, zmiękczają i wygładzają skórę, mają również właściwości przeciwutleniające, obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą dobrego.
pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego”
cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego” (HDL). W tym działaniu
są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne,
zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój
znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część
cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i
kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
Przepis znalazłam na stronie Poezja Smaku.
Składniki:
Na ciasto
- 500g mąki
- 50g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru białego
- 100g masła
- jeden cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
Na wypełnienie:
- jagody – około 3 szklanek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/3 kostki masła
- troszeczkę smalcu (będzie bardziej chrupiąca)
Na początku należy przygotować zaczyn. Rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i połowa ciepłego mleka. (nie może być gorące) Poczekać 15 minut aż zaczyn wyrośnie.
Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajko, żółtka i cukier ubić razem na puszystą masę. Do innej miski wsypać przesianą przez sito mąkę, cukier waniliowy, resztę mleka, wystudzone masło, zaczyn i masę z ubitych jajek i cukru. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby, dodać jeszcze trochę mąki. Odstawić miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Do jagód dodać łyżkę mąki i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki mniej więcej równej wielkości, każdą po kolei rozwałkować, nakładać porcję jagód, zaklejać u góry (robiąc taką sakiewkę). Przygotować kruszonkę, łącząc cukier puder, mąkę i tłuszcz.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, ponieważ urosną. Posypujemy obficie kruszonką i odstawiamy na półtorej godziny. Po tym czasie wkladamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.
To dopiero poezja smaku 😉
Zjadłabym takie z chęcią; ))
świetnie ci wyszyły 🙂
Świetnie wyglądają, te rozchylające się brzegi i wychylające się z nich jagody… Coś cudownego 🙂
Prawie jak rozkwitający kwiat 😄
Uwielbiam takie śniadania! Pięknie Ci się upiekły i bardzo ciekawie je zawinęłaś 🙂
Przepis dodaję do akcji
Pozdrawiam 😉