Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką
W domu miałam całkiem sporą ilość jagód, a że długo już niczego nie piekłam, postawiłam na drożdżówki. Domowe są najlepszym wyborem, mimo że nie należą do jedzenia niskokalorycznego! Od razu po upieczeniu kruszonka jest chrupiąca, a ciasto bardzo puszyste. Można je zabrać ze sobą na uczelnię czy do pracy na drugie śniadanie. Mogą leżeć do 3 dni, chociaż gwarantuję, że tyle nie wytrzymają! 🙂
Jak działają jagody? Uszczelniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, nawilżają, zmiękczają i wygładzają skórę, mają również właściwości przeciwutleniające, obniżają poziom złego cholesterolu, a podnoszą dobrego.

Antyutleniacze
pochodzące z jagód i borówek amerykańskich obniżają poziom „złego”
cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom „dobrego”  (HDL). W tym działaniu
są wspomagane przez znajdujące się w owocach pierwiastki mineralne,
zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Swój
znaczący udział ma w tym również błonnik, dzięki któremu spora część
cholesterolu jest usuwana z przewodu pokarmowego razem z toksynami i
kwasami żółciowymi, zanim przenikną one do układu krwionośnego.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html

Przepis znalazłam na stronie Poezja Smaku.

 

Składniki:

Na ciasto

  • 500g mąki
  • 50g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • 100g masła
  • jeden cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko

Na wypełnienie:

  • jagody – około 3 szklanek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 kostki masła
  • troszeczkę smalcu (będzie bardziej chrupiąca)

 

Na początku należy przygotować zaczyn. Rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i połowa ciepłego mleka. (nie może być gorące) Poczekać 15 minut aż zaczyn wyrośnie.

Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajko, żółtka i cukier ubić razem na puszystą masę. Do innej miski wsypać przesianą przez sito mąkę, cukier waniliowy, resztę mleka, wystudzone masło, zaczyn i masę z ubitych jajek i cukru. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby, dodać jeszcze trochę mąki. Odstawić miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na półtorej godziny.

Do jagód dodać łyżkę mąki i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na kulki mniej więcej równej wielkości, każdą po kolei rozwałkować, nakładać porcję jagód, zaklejać u góry (robiąc taką sakiewkę). Przygotować kruszonkę, łącząc cukier puder, mąkę i tłuszcz.

Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, ponieważ urosną. Posypujemy obficie kruszonką i odstawiamy na półtorej godziny. Po tym czasie wkladamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach.

 

 

 

Słodkie jagodowe lato

Feel Eat

6 myśli w temacie “Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

  1. Świetnie wyglądają, te rozchylające się brzegi i wychylające się z nich jagody… Coś cudownego 🙂

  2. Uwielbiam takie śniadania! Pięknie Ci się upiekły i bardzo ciekawie je zawinęłaś 🙂
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry