CIASTECZKA,  FIT SŁODKOŚCI,  Uncategorized

Proteinowe orzechowe gwiazdki

Rate this post
Kolejna proteinowa przekąska. Bardzo smaczne, lecz dość suche i zapychające ciasteczka z dodatkiem białka. Z takiego białka powinno się robić szejki do picia, ale to rozwiązanie zupełnie mi nie podchodzi, dlatego kombinuję i wymyślam przepisy z nim w roli głównej. Ciasteczka podczas pieczenia znacznie rosną. Ciężko jest dokładnie określić ilość składników, robiłam je dwa razy, raz użyłam innej mąki i innego białka, w rezultacie ciasto nie do końca było gładkie i sklejone, dlatego dodałam mleka, wtedy wszystko wyszło tak jak powinno. Polecam, warto spróbować!
Masło orzechowe można wykonać samemu, zamieszczałam już wcześniej przepis na moim blogu – MASŁO ORZECHOWE

 

Składniki:

  • 50 g odżywki białkowej o smaku orzechowym
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół łyżeczki sody oczyszonej
  • jedno spore jajko
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego (opcjonalnie, jeśli odżywka nie jest wystarczająco słodka)

 

Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli nie może się zlepić (to zależy od rodzaju użytej mąki pełnoziarnistej), dodać troszkę mleka. Stolnicę posypać mąką dość obficie, bo te ciastka lubią się przyklejać, rozwałkować ciasto i wykroić gwiazdki lub inne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w 180 stopniach.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *