Proteinowe orzechowe gwiazdki

Proteinowe orzechowe gwiazdki
Kolejna proteinowa przekąska. Bardzo smaczne, lecz dość suche i zapychające ciasteczka z dodatkiem białka. Z takiego białka powinno się robić szejki do picia, ale to rozwiązanie zupełnie mi nie podchodzi, dlatego kombinuję i wymyślam przepisy z nim w roli głównej. Ciasteczka podczas pieczenia znacznie rosną. Ciężko jest dokładnie określić ilość składników, robiłam je dwa razy, raz użyłam innej mąki i innego białka, w rezultacie ciasto nie do końca było gładkie i sklejone, dlatego dodałam mleka, wtedy wszystko wyszło tak jak powinno. Polecam, warto spróbować!
Masło orzechowe można wykonać samemu, zamieszczałam już wcześniej przepis na moim blogu – MASŁO ORZECHOWE

 

Składniki:

  • 50 g odżywki białkowej o smaku orzechowym
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół łyżeczki sody oczyszonej
  • jedno spore jajko
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego (opcjonalnie, jeśli odżywka nie jest wystarczająco słodka)

 

Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli nie może się zlepić (to zależy od rodzaju użytej mąki pełnoziarnistej), dodać troszkę mleka. Stolnicę posypać mąką dość obficie, bo te ciastka lubią się przyklejać, rozwałkować ciasto i wykroić gwiazdki lub inne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w 180 stopniach.

 

Feel Eat

4 myśli w temacie “Proteinowe orzechowe gwiazdki

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry