NA WYNOS,  OBIAD,  Uncategorized,  WEGETARIAŃSKIE

Spaghetti con funghi e peperoni/ Spaghetti z grzybami i zieloną papryką

Rate this post
Rewolucja makaronowa, nareszcie wprowadziłam jakaś nowość! Do tej pory moim numerem jeden było spaghetti z sosem pomidorowym z dodatkiem mielonego mięsa z indyka, jednak od jakiegoś czasu gromadzę nowe pomysły na przygotowanie makaronów. Zmieniłam również jego rodzaj, jako że staram się zrezygnować z pszenicy w diecie, kupiłam bezglutenowy makaron kukurydziany, który gotuje się krócej, nadaje się dla osób chorych na celiakię, jest twardszy i równie smaczny! Składniki podaję na obiad dla 4 osób.

Składniki:

  • 300g makaronu spaghetti
  • 1 zielona papryka średniej wielkości
  • 30g suszonych grzybów
  • 200g pomidorów bez skórki
  • 1 mała cebula
  • 6 listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Grzyby pozostawić zamoczone w wodzie na całą noc.  Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić obrany i bardzo drobno posiekany czosnek, pokrojoną cebulę, po minucie dorzucić posiekaną w kosteczkę paprykę, dokładnie wyciśnięte z nadmiaru wody grzyby i pomidory, smażyć na małym ogniu przez 20 minut. Makaron ugotować al dente, czyli na półtwardo, odcedzić i dorzucić do warzyw, dodać posiekaną bazylię, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i podawać.

 

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.