Włoskie biszkopty

Włoskie biszkopty
Nazwałam je biszkoptami, ale tak naprawdę bliżej im do kruchych ciasteczek. Upiekłam je na przyjazd w odwiedziny mojej rodziny, wszystkim bardzo smakowały. Zawierają dość dużo masła, dlatego dodałam przepis do ”niedietetycznych szaleństw”. Sama wykonałam go na próbę tylko na 1/3 porcji i wyszło mi 10 dość sporych ciastek, z podanego przepisu powinno więc wyjść około 30, idealnie pasują do porannej kawy! 🙂

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 125g cukru białego
  • 125g masła
  • cukier trzcinowy do posypania
  • szczypta soli

 

Miękkie masło ucierać mikserem na puszystą masę, dodać cukier i dokładnie utrzepać, dodawać po kolei żółtka, a potem stopniowo mąkę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i wmieszać łyżką do ciasta. Napełnić rękaw piekarski ciastem i robić takie kleksy jak na zdjęciu obok na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty posypać cukrem trzcinowym i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut.

 

Feel Eat

6 myśli w temacie “Włoskie biszkopty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry