IMPREZOWE,  INNE,  KOLACJA,  Uncategorized,  WEGETARIAŃSKIE

Bruschetta alle carote

Przepis na to danie znalazłam we włoskiej książce kucharskiej, od razu przyciągnął moją uwagę, niewiele składników, a ich połączenie to prawdziwa eksplozja smaków! Przepis wypróbowałam na chlebie upieczonym przeze mnie, którego recepturę już podawałam wcześniej, oto link to przepisu na pełnoziarnisty chleb żytni – LINK . Znam naprawdę niewiele ludzi, którzy nie lubią włoskiej kuchni, każdy miłośnik powinien spróbować tej bruschetty, bo znacznie odbiega od tradycyjnych i jej smak może zaskoczyć 🙂

Składniki:

  • 4-6 kromek chleba razowego żytniego
  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 150g świeżego sera ricotta
  • 8 listków bazylii
  • gałka muszkatołowa, suszona papryczka chilli,sól

Zetrzeć marchewkę na cienkich oczkach, dodać ser ricottę, gałkę muszkatołową, posiekaną bazylię i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Chleb podpiec i rozsmarować na nim pastę, podawać.

 

(Nie) nudna kanapka

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *