DLA SPORTOWCÓW,  KOLACJA,  MOJE ULUBIONE,  NALEŚNIKI I PLACKI,  OBIAD,  Uncategorized,  WYSOKOBIAŁKOWE

Omlet z prosciutto, papryką i oliwkami

Rate this post
Strasznie długo mnie tu nie było! Wszystko przez to, że zmieniałam mieszkanie, a potem 3 tygodnie miałam internet tylko w telefonie, a nie przygotowałam sobie wcześniej żadnych wpisów. Do tego doszła jedna wrześniowa poprawka z histologii i pierwszy termin z anatomii, nauka wypełniała mi całe dnie i nie miałam czasu gotować. Teraz wracam na dobre, bo wszystko zaliczyłam i nareszcie mam 1,5 tygodnia wolnego 🙂
Omlet, który dzisiaj dla Was mam, jest po prostu przepyszny! Podczas zakupów często pomijam szynkę prosciutto, znalazłam ją u siebie w lodówce, bo kupiła ją moja mama i postanowiłam coś z niej wyczarować. W połączeniu ze świeżymi, wiejskimi jajkami, ziołami i warzywami to naprawdę niebo w gębie! Podaję przepis na omlet dla jednej osoby.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 zielonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • 6  czarnych oliwek
  • 2 plastry szynki prosciutto
  • 8 listków bazylii
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

Papryki umyć i pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub inny, dowolny tłuszcz, wrzucić posiekane papryki i smażyć aż zmiękną, potem przełoży do miseczki.

Jajka rozbić do osobnej miseczki, dorzucić posiekaną bazylię, mleko, sól i pieprz, lekko roztrzepać widelcem.

Patelnię można ponownie lekko nasmarować tłuszczem, nagrzać i wlać masę jajeczną, gdy lekko się zetnie, wrzucić pokrojoną w plastry szynkę (odcięłam tłuste części), pokrojone w plasterki czarne oliwki i  podsmażone papryki. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż do ścięcia się z wierzchu. Podawać na ciepło.

 

 

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.