Grillowany kurczak w miodowej marynacie

Grillowany kurczak w miodowej marynacie
Soczysta, słodko-kwaśna pierś, bardzo smaczna, idealna z sałatką na lekki obiad. Będzie znacznie lepsza, gdy mięso będzie parę godzin marynowane. Można ją usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu lub też upiec na grillu, swoją zrobiłam w grillu elektrycznym i polecam ten sposób przygotowania. Pierś można pokroić na kawałki i nabić na patyczki do szaszłyków lub też zgrillować w całości. Podaję przepis na danie dla jeden głodnej osoby lub dwóch umiarkowanie głodnych :).Chciałam się jeszcze pochwalić, że wykupiłam karnet na siłownie, wybrałam też zajęcia fitness na które chcę chodzić i mam nadzieję, że nie stracę motywacji, w związku z tym planuję trochę zmienić moje menu, będę więc dodawać inne przepisy, lekkie i z mniejszą ilością węglowodanów, postaram się też przy każdym przepisie obliczać jego wartość kaloryczną i BTW 🙂

Wartość kaloryczna całego przepisu: 384kcal
Białko: 46g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 14g

Wartość kaloryczna na porcję: 192kcal
Białko: 23g
Tłuszcze: 16g
Węglowodany: 14g

Składniki:

  • jedna, pojedyncza pierś z kurczaka (około 200g)
  • marynata: 1 płaska łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, łyżeczka musztardy Dijon, 2 ząbki czosnku, sól,jedna łyżka wody

Na początku przygotować marynatę: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać miód, oliwę z oliwek, musztardę i cytrynę (wycisnąć ją tak, by nie wpadła żadna pestka), sól i łyżkę wody (opcjonalnie, jeśli marynata wydaje się zbyt gęsta), dokładnie wymieszać i odstawić. Gdy marynata się ”przegryza” bierzemy się za mięso. Myjemy i dokładnie oczyszczamy z pozostałości kości, chrząstek i zbędnego tłuszczu. Kroimy na kawałki, jeśli chcemy je nabić na patyczki do szaszłyków, a jeśli nie, pozostawiamy pierś z kurczaka w całości. Włożyć do marynaty, zawinąć miseczkę dokładnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc), po tym czasie wyjmujemy mięso i grillujemy na grillu, grillu elektrycznym lub smażymy na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, najlepiej podawać z sałatką. Smacznego!

Feel Eat

4 myśli w temacie “Grillowany kurczak w miodowej marynacie

  1. Prosty, szybki skuteczny przepis, do przyrządzenia na szybko dla gości. I tak jest najlepiej jak ktoś nie ma czasu na gotowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry