Sałatka z melonem i fetą

Sałatka z melonem i fetą

Przepis na letnią sałatkę z melonem. Podoba mi się w niej połączenie słodkiego melona ze słoną fetą, dzięki podprażonym nasionom słonecznika sałatka jest chrupiąca. Rukola ma dość specyficzny smak i jeśli ktoś jej nie lubi, to może z powodzeniem zastąpić ją na przykład roszponką. Taka sałatka jest lekka i na pewno zapewni uczucie sytości na 2,5-3 godziny do następnego posiłku. Podaję składniki na sałatkę dla jednej osoby, czyli na jedną porcję 🙂

Wartość kaloryczna sałatki: 386 kcal
Białko: 12,4g
Tłuszcze: 28g
Węglowodany: 28g

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 1/3 melona
  • 40g fety 12% tł.
  • około 10 pomidorków cherry
  • łyżka nasion słonecznika
  • dressing: łyżka octu balsamicznego, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu, szczypta soli

Sałatka z melonem krok po kroku

Rukolę wyłożyć na talerz, poukładać na niej umyte pomidorki cherry. Melona obrać, oczyścić środek i pokroić w półksiężyce, fetę pokroić w kostkę, poukładać na sałatce. Nasiona słonecznika podprażyć na suchej patelni teflonowej i posypać sałatkę. Dressing przygotować z wyżej podanych składników, dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia. Sałatkę polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem, by rukola nie zwiędła.

 

Feel Eat

8 myśli w temacie “Sałatka z melonem i fetą

  1. Musi byc boska <3 A takie pytanie zadam, jak odzywiasz sie w ciagu dnia? Regularnie co 3 godziny czy jak? 🙂

  2. Bardzo dziekuje za odpowiedz 🙂 A czy liczysz kcal? I moge prosic o przykladowy jadlospis twoj? Chce wprpwadzic zdrowe nawyki zywieniowe a ty i twoj blog jestescie wzorem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry