Kiełbasa w sosie pomidorowym

Kiełbasa w sosie pomidorowym

Może nie jest to danie lajt, ale obiecuję, że będzie smakować każdemu, kto lubi kiełbasę. Najlepiej jest oczywiście wybrać jakąś możliwie najchudszą, ze sprawdzonego źródła. Z kromką razowego chleba, takie ”ubogie leczo” dostarczy energii na cały jesienny lub zimowy poranek,a właśnie wtedy nasz organizm domaga się włączenia większej ilości tłuszczów do naszej diety. Jest bardzo łatwe do przygotowania, nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Kojarzy mi się z moją mamą, która kiedyś przygotowywała takie danie dla nas na szybkie śniadanie. Podaję składniki na 4 porcje (z 400g kiełbasy).

Wartość kaloryczna całego dania: 1020kcal
Białko: 83g
Tłuszcze: 65g
Węglowodany: 28g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 255kcal + kromka razowego chleba około 80kcal
Białko: 20,75g
Tłuszcze: 16,25g
Węglowodany: 7g

Składniki:

  • dwie kiełbasy
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Cebule obrać i pokroić w okręgi, na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę i zeszklić, w tym czasie kiełbasę pokroić na plasterki, dorzucić do cebuli i porządnie podsmażyć (około 10-15minut), po tym czasie wlać przecier pomidorowy, posolić, popieprzyć i przykryć pokrywką, dusić na małym/średnim ogniu przez około 15 minut. Dodawać z pełnoziarnistym pieczywem.

 

Feel Eat

5 myśli w temacie “Kiełbasa w sosie pomidorowym

  1. Ja dodaję jeszcze przesmażone na maśle pieczarki pokrajane w plastry i jedną paprykę – wszystko razem uduszone i doprawione ziołami prowansalskimi ze szczyptą czombru …

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry