Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

Te bezglutenowe ciasteczka te są przepyszne, kruche, idealne do kawy. Są dość słodkie. Można zrobić w nich przed upieczeniem dziurkę i zapełnić ulubionym dżemem, ale ja pominęłam ten etap. Są w pełni wykonane z mąki ryżowej, przez co nie zawierają glutenu. Można taką mąkę kupić lub też samemu w domu zmielić ryż (można użyć zarówno ryżu brązowego, jak i zwykłego, białego). Na pewno zrobię je jeszcze raz, bo warto! Z podanych składników wyszło mi 15 ciasteczek.

Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek: 693kcal
Białko: 12,4g
Tłuszcze: 30,1g
Węglowodany: 96g

Wartość kaloryczna jednego ciasteczka: 46kcal
Białko: 0,83g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 6,4g

Składniki:

  • 100g mąki ryżowej
  • 2 żółtka
  • 2łyżki cukru pudru z cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenie
  • opcjonalnie 2 łyżki mleka

Bezglutenowe ciasteczka – przepis krok po kroku

  1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdy ciasto nie zechce się zlepić, należy dodać troszkę mleka (stopniowo!).
  2. Gotową masę należy odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki.
  3. W tym czasie należy przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem.
  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy z niego formować kulki i po umieszczeniu na papierze do pieczenia delikatnie spłaszczać dłonią.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut lub aż do momentu, gdy będą przyrumienione. Zalecam robić mniejsze ciasteczka.
Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej
Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

 

 

 

Jeśli masz ochotę na więcej to koniecznie zobacz inne przepisy na zdrowe desery:

Feel Eat

23 myśli w temacie “Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej

  1. Karolino, po wyjęciu ciasta z piekarnika (jak zapewne napisałaś przez pomyłkę) kulek raczej nie da się uformować. Pozdrawiam

  2. Ciasteczka robią furorę w naszej początkującej bezglutenowej kuchni! Koledzy synów proszą swoje mamy o robienie tych ciasteczek, PYCHA! Dzięki za przepis Agnieszka

  3. W tym przepisie jest zasadniczy błąd – jest na za małą porcję! 😉
    Właśnie wyjęłam z piekarnika dokładnie 15 tyciusieńkich ciasteczek i już połowę zjadłam sama 😉 Następnym reazem to chyba zrobię od razu z potrójnej porcji! I u mnie słodzone miodem akacjowym. 🙂

  4. A ja właśnie robię tylko że z jajkami przeprzepiórczymi i mlekiem dla alergikow Bebilon Pepti.

  5. Ja mam proszek do pieczenia bezglutenowy 😉 właśnie zrobiłam, są pyszne 😉 na pewno będę do nich wracać często

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry