Bezglutenowe dietetyczne kopytka (kluski leniwe)

Bezglutenowe dietetyczne kopytka (kluski leniwe)
Pyszne śniadanie! Obiecałam, że dodam przepis na te kluski już dużo wcześniej, ale niestety sesja zbliża się wielkimi krokami  i zaczynają mi się ważne zaliczenia przedsesyjne, które chyba będą cięższe od docelowej sesji. Postaram się nie zaniedbywać bloga i mam nadzieję, że zaliczę wszystko w pierwszych terminach i będę mieć fermie, przez które uda mi się wypróbować wszystkie znalezione przepisy, które wylądowały na liście ”do zrobienie” 🙂

Dzisiaj mam dla was kluski leniwe, kopytka, choć sama nie wiem jak je nazwać, są bezglutenowe i nie mają ziemniaków, przygotowuje się je naprawdę szybko! Oczywiście można przyrządzić podobne z mąką pszenną, ale wtedy już nie będą bezglutenowe.  Posiadają naprawdę dużą porcję białka, idealne dla każdego ćwiczącego, dbającego o jego wysoką ilość w diecie.
Najlepiej użyć twarogu, który nie jest wodnisty, a raczej w zbitej kostce, wtedy łatwiej będzie nam zarobić ciasto, a w gotującej wodzie nie będzie się rozpadać. Z podanych składników wychodzą dwie porcje lub jedna duża.

Wartość kaloryczna wszystkich składników (bez sosu): 362kcal
Białko: 43g
Tłuszcze: 5g
Węglowodany: 36g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 181kcal
Białko: 21,5g
Tłuszcze: 2,5g
Węglowodany: 18g

 

Składniki:

  • 200g twarogu (jak najbardziej zbitego)
  • 1 jajko
  • 35g mąki ryżowej
  • do podania mały kubeczek jogurtu naturalnego, cynamon i płaska łyżeczka cukru pudru z cukru trzcinowego

Wykonanie jest dziecinnie proste, należy zagnieść twaróg, jajko i mąkę. Zagotować wodę, którą należy osolić. Porcje ciasta należy nakładać do gotującej się wody za pomocą zwilżonej łyżki lub jeśli się uda można tak jak ja zrobić z ciasta rulon na mokrej dłoni i wkrajać porcje ciasta prosto do gotującej się wody. Wyjąc po około minucie. Polać sosem zrobionym z jogurtu naturalnego, cynamonu i cukru pudru lub np jogurtu zmiksowanego z owocami.

 

 

Feel Eat

7 myśli w temacie “Bezglutenowe dietetyczne kopytka (kluski leniwe)

  1. Kopytka są pyszne a takie bezglutenowe jeszcze lepsze.
    Sos idealny dla nas, ponieważ cynamon gra u nas pierwsze skrzypce i często podobny robimy np. do kukurydzianego makaronu 🙂
    Jeśli chodzi o sesje to mamy to samo :/ Na razie nawet nie myślimy o powrocie do domu rodzinnego bo tam trudniej nam się uczyć 😛

  2. zmodyfikowałam na wytrawną wersję, z dodatkiem rozmarynu i tymianku podane z sosen szpinakowo-pomidorow-jogurtowym. Polecam i dzięki za inspirację, prosty, tani, zdrowy i pyszny obiad! 🙂

  3. Kopytka a kluski leniwe to są dwie zupełnie różne sprawy. Tu to są leniwe, kopytka są z ziemniaków. Pozdrawiam serdecznie i powodzenia na sesji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry