Zupa z soczewicy – najlepsza!

Zupa z soczewicy – najlepsza!
Idealna propozycja na zimowy lub jesienny obiad! 馃檪 Jedna z lepszych zup jakie jad艂am! G臋sta, syc膮ca i zdrowa. Wydaje si臋 trudna w przygotowaniu, bo nie mo偶na wszystkich sk艂adnik贸w wrzuci膰 jednocze艣nie i pozostawi膰 do ugotowania. Soczewicy nie mo偶na wrzuci膰 zbyt wcze艣nie, bo by si臋 rozgotowa艂a i z zupy powsta艂aby papka.
Wed艂ug uznania mo偶na doda膰 mniej lub wi臋cej papryczki chilli, ja lubi臋 ostr膮, wi臋c doda艂am 3. Oczywi艣cie mo偶na j膮 przygotowa膰 z prawdziwymi, sezonowymi pomidorami, niestety teraz mo偶na dosta膰 jedynie niedojrza艂e i bia艂awe w 艣rodku, dlatego zdecydowa艂am si臋 na przygotowanie jej z pomidor贸w w puszce, lepiej wybra膰 te krojone ni偶 w ca艂o艣ci. Mo偶na te偶 doda膰 przecier, jednak wtedy zupa nie b臋dzie tak g臋sta, a to jej urok! 馃檪 Zalecam te偶 u偶ycie 艣wie偶ego imbiru, a nie tego w proszku. Sk艂adniki podaj臋 na oko艂o 8 porcji.

Warto艣膰 kaloryczna jednej porcji: 222kcal
Bia艂ko: 14g
T艂uszcze: 6,9g
W臋glowodany: 25g 

Sk艂adniki:

  • 300g czerwonej soczewicy
  • 2 udka z kurczaka
  • 3-4 marchewki
  • jedna cebula czerwona
  • p贸艂 艣redniej wielko艣ci selera
  • 1-2 pietruszki (zale偶y od jej wielko艣ci)
  • 400g pomidor贸w krojonych z puszki (mo偶na da膰 nawet 500g)
  • 2 litry wody
  • 2 艂y偶ki oliwy
  • 1-2 chilli w zale偶no艣ci, czy jeste艣cie fanami ostrych da艅
  • 3 z膮bki czosnku
  • kawa艂ek 艣wie偶ego imbiru
  • 艂y偶eczka s艂odkiej papryki w proszku
  • s贸l, pieprz
  • jogurt naturalny do podania

Do garnka wla膰 oliw臋, gdy si臋 nagrzeje, wrzuci膰 na ni膮 przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek, drobno posiekan膮 papryczk臋 chilli i oraz cebul臋 (nale偶y usun膮膰 z niej pestki) oraz starty 艣wie偶y imbir. Gdy lekko si臋 przyrumieni膮, nale偶y wla膰 do garnka wod臋 i wrzuci膰 oczyszczone udka z kurczaka, przykry膰 garnek pokrywk膮 i gotowa膰 oko艂o 20 minut na 艣rednim ogniu (wywar ma lekko wrze膰). W tym czasie obieramy warzywa i je kroimy. Ja marchew oraz pietruszk臋 kroj臋 w 艣redniej wielko艣ci p贸艂ksi臋偶yce, a seler zostawiam w ca艂o艣ci i wyjmuj臋 po ugotowaniu zupy. Po 20 minutach do wywaru dorzucamy warzywa i doprawiamy go sol膮, pieprzem oraz papryczk膮 s艂odk膮.Gdy wywar si臋 zagotuje i zacznie wrze膰 (oko艂o 5 minut), dorzucamy soczewic臋, gotujemy oko艂o 20-25 minut a偶 nap臋cznieje i zupa stanie si臋 g臋sta. Na ko艅cu wrzucamy pomidory w puszce, gotujemy jeszcze 5-10 minut, zupa jest gotowa. Smacznego.

 

 

Feel Eat

7 my艣li w temacie “Zupa z soczewicy – najlepsza!

  1. W zesz艂ym miesi膮cu zrobi艂am oszukan膮 fasolk臋 po breto艅sku. Zamiast mi臋sa doda艂am ryby (nie pami臋tam tylko czy to by艂a fl膮dra czy morszczuk czy jeszcze inna), a zamiast fasoli (kt贸r膮 bardzo lubi臋, ale cz臋sto czuj臋 si臋 po niej pe艂na i ci臋偶ka) u偶y艂am zielonej soczewicy. Danie wysz艂o wspaniale i, cho膰 nie wysz艂o a偶 tak g臋ste jak Twoje, to mog臋 doj艣膰 do jednego tylko wniosku: soczewica w ka偶dej postaci jest wspania艂ym produktem – sprawdza si臋 i jako g艂贸wny sk艂adnik i jako dodatek! Poza tym jest bardzo zdrowa i syc膮ca, bez wzgl臋du na to, jakiego jest koloru 馃檪
    Aneta

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powr贸t do g贸ry