Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą

Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą

Strasznie lubię takie dania, jak to! W ogóle uważam, że kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych, ale tym razem chciałam stworzyć coś zdrowszego. I właście dlatego przygotowałam focaccie (choć dla mnie to już bardziej pizza) pełnoziarnistą, z mniejszą ilością sera, za to ogromną ilością ziół. Moja orkiszowa pełnoziarnista focaccia wyszła naprawdę cieniutka, chrupiąca i bardzo smaczna!

Z podanych składników wychodzą dwie duże blachy, każdą z nich pokroiłam na 12 kawałków, czyli wyszło 24 kawałków focacci.

Wartość kaloryczna całego przepisu, czyli 24 kawałków: 2638kcal
Białko: 85g
Tłuszcze: 124g
Węglowodany: 282g

Wartość kaloryczna jednego kawałka: 110kcal
Białko: 3,5g
Tłuszcze: 5,17g
Węglowodany: 11,75g

Składniki
Na ciasto:

  • 400g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 6 łyżek oliwy (+ 1 łyżka oliwy do posmarowania formy)
  • 25g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szklanka letniej wody

Dodatki:

  • 20 sztuk pomidorków cherry, choć oczywiście możecie użyć ich więcej
  • około 100g sera mozzarella w kostce
  • sól gruboziarnista, rozmaryn, oregano, bazylia
  • rukola – ilość według uznania

Orkiszowa pełnoziarnista focaccia – przepis krok po kroku

  1. Do miski wsypać mąkę, a następnie dodać oliwę i sól.
  2. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i dodać do miski w mąką, dokładnie wyrobić ciasto. Jego wyrobienie zajmuje około 5 minut, po tym czasie powinno już samo odchodzić od ściany miski. Należy jednak pamiętać, że w zależności od przemiału mąki, może być potrzeba dolania większej ilości wody niż podana w opisie.
  3. Po wyrobieniu ciasta miskę należy przykryć ściereczką i odstawić na około 80 minut w ciepłe miejsce, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  4. Następnie blachę smarujemy oliwą (ja też delikatnie posypuję mąką) i palcami rozciągamy połowę ciasta na całej powierzchni blachy. W tej czynności można pomóc sobie wałkiem, ale lepiej jednak używać tylko swoich paluszków 🙂 Powtórzyć czynność z drugą porcją ciasta.
  5. Na plackach układamy pomidory pokrojone na połówki, posypujemy startym serem, posypujemy ulubionymi włoskimi przyprawami.
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut.
orkiszowa pełnoziarnista focaccia

orkiszowa pełnoziarnista focaccia

orkiszowa pełnoziarnista focaccia
Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z dużą ilością ziół

Feel Eat

2 myśli w temacie “Orkiszowa pełnoziarnista focaccia z pomidorami i mozzarellą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry