Sałatka z mango i awokado

Sałatka z mango i awokado

Dawno mnie tu nie było! Najpierw sesja – zakończona w 100% powodzeniem! Zero poprawek wrześniowych, czyli moje zeszłoroczne postanowienie udało mi się spełnić, a potem wakacje. Właśnie wróciłam z Bułgarii, jedzenie pozostawiało wiele do życzenia, dlatego z wielką radością wróciłam do swojej kuchni i do swojego gotowania!
Na początek przepis na pyszną, szybką i lekką sałatkę. Prosta w przygotowaniu, można ją zabrać ze sobą na wynos, jednak polecam dressing zabrać do osobnego opakowania, by roszponka nie zwiędła i nie straciła chrupkości. Składniki dla jednej osoby.

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/4 awokado
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka nasion dyni
  • dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu, łyżeczka soku z cytryny, sól

Roszponkę dokładnie umyć i osuszyć, rozłożyć na talerzu. Mango oraz awokado obrać, mango pokroić w dość sporą kostkę, a awokado w paski. Cebulę obrać i pokroić w plasterki, wszystko rozłożyć na talerzu. Pestki słonecznika i dyni podprażyć na suchej patelni przez około dwie minuty. Przygotować dressing mieszając wszystkie wypisane wyżej składniki. Sałatkę polać dressingiem bezpośrednio przed podaniem.

 

 

Feel Eat

Jeden komentarz do “Sałatka z mango i awokado

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry