CIASTA,  DESERY,  FIT SŁODKOŚCI

Odchudzone pieczone pączki

Rate this post

Przepyszne pączki! Idealne do zabrania ze sobą na drugie śniadanie. Może nie są one szybkie w przygotowaniu, jednak to naprawdę łatwe i powinny każdemu się udać. Następnym razem, żeby je jeszcze bardziej odchudzić, ominę masło i zamienię mąkę pszenną na orkiszową. Trzeba jednak uważać, bo jedzenie tych pączków w ciąga i mimo, że nie mają one tylu kilokalorii, co klasyczne pączki to jednak ciężko jest skończyć na jednym! :)Składniki na 12 pączków z nadzieniem oraz 18 mini pączków bez nadzienia.

 

 

 

 Składniki:

  • 375g mąki pszennej
  • 50g cukru brązowego
  • 230ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 lub 3 żółtka
  • około 250-300ml konfitur
  • opcjonalnie do posypania 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Na początku należy wymieszać drożdże, brązowy cukier i około 50-100 ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.

Następnie przesiać mąkę, dodać do niej roztopione masło, resztę ciepłego mleka, 2-3 żółtka, szczyptę soli oraz wcześniej przygotowany z drożdży zaczyn. Wyrabiać wszystko ręką około 15 minut.

Ciasto nawet po wyrobieniu będzie się kleić do ręki.

Należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut.

Stolnicę lekko posypać mąką, ciasto rozwałkować na około 2cm, wyciąć pączki najlepiej za pomocą szklanki z ostrymi krawędziami. Z pozostałego ciasta, które już było trochę mniej sprężyste przygotowałam mini pączki, które wycinałam za pomocą kieliszka i nie dodawałam już do nich konfitury.

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć pączki w około 4-5 cm odstępach (urosną). Przygotowane pączki raz jeszcze odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.

Nagrzać piekarnik do 200 stopni, piec około 15-20 minut, aż lekko się zarumienią.

Jeszcze ciepłe pączki nadziewać konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego. Opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *