Pełnoziarniste tarty z owocami (dietetyczne)

Pełnoziarniste tarty z owocami (dietetyczne)

Ostatnio w jednym z supermarketów kupiłam silikonowe foremki na tarty, przyciągnęły mnie ich piękne, pastelowe kolory. Jak już byłam szczęśliwą posiadaczką tych foremek, to musiałam zrobić równie piękne tarty!

Na pierwszy ogień poszły dwa rodzaje tart: jaglane z budyniem (niedługo dodam przepis) oraz pełnoziarniste tarty z owocami. Oba rodzaje są po prostu przepyszne, znikają w ekspresowym tempie. Ciasto wyszło bardzo kruche, ale nie łamie się w rękach. Mąka pełnoziarnista nie jest bardzo wyczuwalna, chociaż użyłam mąki typu 2000. Z tych składników wyszło mi 5 sporych tart (o średnicy 11cm każda).

Wartość kaloryczna wszystkich składników: 1726kcal
Białko: 41g
Tłuszcz: 64g
Węglowodany: 225g

Wartość kaloryczna jednej tarty: 345kcal
Białko: 8,2g
Tłuszcz: 12,8g
Węglowodany: 45g

Przepis na pełnoziarniste tarty z owocami

Składniki

Na ciasto:

  • 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50g oleju kokosowego
  • 40g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
Na wypełnienie:
  • 450g mrożonych owoców (u mnie mieszanka leśna)
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka cukru pudru trzcinowego
  • opcjonalnie cukier puder trzcinowy do posypania
  1. Z podanych składników na ciasto zagnieść jednolitą masę i odstawić na około godzinę.
  2. Owoce rozmrozić, odlać od nich wodę, jeśli są większe to pokroić na mniejsze kawałki, następnie dodać do nich cukier puder i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić.
  3. Silikonowe foremki do tart wyłożyć cienką warstwą ciasta.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  5. Włożyć do piekarniki nienapełnione tarty, piec około 10 minut (nie trzeba obciążać środka, ciasto nie powinno wyrosnąć), następnie tarty należy wyjąć z piekarnika, poukładać na nich owoce i zapiekać dodatkowo jeszcze około 20 minut również w 180 stopniach.

Feel Eat

Jeden komentarz do “Pełnoziarniste tarty z owocami (dietetyczne)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry