Wegańskie i bezglutenowe bananowe placki owsiane

Wegańskie i bezglutenowe bananowe placki owsiane



Bardzo dobre placki, nadają się zarówno na słodki obiad, jak i na śniadanie. By placki były wegańskie, zrezygnowałam z jajek i zastąpiłam je bananami. Ważne jest, by banany były mocno dojrzałe, wtedy łatwiej rozgnieciecie je widelcem i nadadzą jeszcze więcej słodyczy. Dodatkowo mleko krowie, zastąpiłam mlekiem migdałowym.
Placki najlepiej smakują ze słodką polewą i prażonymi migdałami, ja użyłam niskokalorycznego syropu z kukurydzy o 70% zawartości błonnika, jest do kupienia w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Mam nadzieję, że będą Wam smakować 🙂
Z podanych składników wychodzi 6 sporych placków, czyli dwie porcje.

Wartość kaloryczna jednej porcji (bez syropu): 310kcal
Białko: 7,25g
Tłuszcz: 6,3g
Węglowodany: 55,5g


Składniki:

  • 150 g banana
  • 130g mleka migdałowego
  • 100g mąki owsianej
  • 20g cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki migdałów w płatkach lub w słupkach
  • Syrop klonowy/ miód
Banany rozgnieść widelcem lub zmiksować blenderem, dodać mleko migdałowe, mąkę owsianą, cukier trzcinowy oraz sodę, wszystko wymieszać dokładnie łyżką i odstawić na około 15 minut. Nagrzać patelnię, natrzyjcie ją lekko tłuszczem i łyżką nakładajcie ciasto. Smażyć bez przykrycia około 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Następnie na suchej patelni należy uprażyć migdały. Gotowe placki polać syropem i posypać migdałami.

 

 

Feel Eat

Jeden komentarz do “Wegańskie i bezglutenowe bananowe placki owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry