Dietetyczna babka ziemniaczana (z cukinią)

Dietetyczna babka ziemniaczana (z cukinią)

Uwielbiam ziemniaki. Pieczone, smażone, puree, gotowane, no po prostu pod każdą postacią! Jeśli jest to możliwe to staram się je przygotowywać w zdrowszy sposób. Jakiś czas temu na moim fanpage’u pokazałam Wam sposób na odchudzone chipsy ziemniaczane, wystarczy tylko mieć specjalny, mały przyrząd do cięcia ziemniaków w specjalne sprężynki. Ja swój zamówiłam za jakieś 7zł na popularnym chińskim portalu, na przesyłkę czekałam około 1,5 miesiąca, ale warto było! Dla mniej cierpliwych – podobne urządzenie jest również dostępne na Allegro. Tak pokrojone ziemniaki lekko spryskuję oliwą w sprayu i wkładam do piekarnika, wychodzą z tego super chrupiące chipsy. Takie chrupiące sprężynki na pewno zrobią furorę na domowej imprezie.

Kolejną odsłoną odchudzenia dania z ziemniaków jest dietetyczna babka ziemniaczaną, w której część ziemniaków zastąpiłam cukinią. Wiem, że w niektórych domach do babki ziemniaczanej dodaje się również skwarki lub podsmażoną kiełbasę, jednak w moim domu rodzinnym od zawsze pomijaliśmy ten etap i właśnie taka babka smakuje mi najbardziej. Placek ziemniaczany najlepiej smakuje na gorąco z zimną maślanką, chociaż można go również podawać po odsmażeniu następnego dnia. Babka tradycyjna, w porównaniu do tej odchudzonej jest dużo bardziej zbita i klejąca się. Z podanych przeze mnie składników wychodzą 4 porcje.
Wartość kaloryczna całego dania: 1332kcal
Białko: 47g
Tłuszcz: 30,9g
Węglowodany: 226,5g
Wartość kaloryczna jednej porcji: 333kcal
Białko: 11,75g
Tłuszcz: 7,725g
Węglowodany: 56,625g
Składniki:
  • 1kg obranych ziemniaków
  • 200g cebuli
  • 650g cukinii
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
1. Obrane ziemniaki, cebulę i nieobraną cukinię zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Można to zrobić na tarce, ja to robię korzystając z maszyny wielofunkcyjnej, a następnie dokładnie blenduję.
2. Dodać jajka oraz olej, dokładnie wymieszać.
3. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
4. Masę przelać do naczynia żaroodpornego i piec przez 55 minut w 180 stopniach, a następnie zwiększyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 20 minut, aż do zrobienia się skórki.
5. Najlepiej podawać z maślanką.

Feel Eat

2 thoughts on “Dietetyczna babka ziemniaczana (z cukinią)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top