Puree z kalafiora z parmezanem

Puree z kalafiora z parmezanem

Nie macie pomysłu na niskowęglowodanowy dodatek do obiadu? Właśnie przybywam z pomocą! Puree z kalafiora sprawdzi się doskonale! Puree pasuje do mięs, do sadzonego jajka, a nawet sprawdzi się jako samodzielne danie. Najlepiej ugotować kalafiora al dente, przegotowany kalafior stanie się wodnisty, przez co puree będzie mniej smaczne. Aby uzyskać półtwardego kalafiora, należy unikać wstawiania kalafiora do zimnej wody – najlepiej wrzucić go do garnka, gdy woda w nim już wrze, a następnie gotować przez około 9-11 minut, w zależności od wielkości różyczek.

Idzie jesień, a wraz z nią sezon na gęste i rozgrzewające zupy. Zobaczcie również przepisy na szybkie zupy kremy z wykorzystaniem kalafiora:

Przepis na puree z kalafiora z parmezanem

Składniki:

  • 500g kalafiora
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól, pieprz
  • sezam (opcjonalnie) – u mnie biały i czarny
  1. Kalafiora podziel na różyczki i każdą z nich dokładnie umyj. Wrzuć do osolonej, gotującej się wody i gotuj go, aż kalafior będzie półtwardy. Opcjonalnie, możesz też ugotować go na parze – będzie jeszcze zdrowiej!
  2. Odcedź kalafiora, wrzuć znowu do garnka, a następnie dodaj łyżkę masła, łyżkę śmietany oraz starty na drobnych oczkach parmezan,
  3. Całość dokładnie zmiksuj blenderem, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Całość udekorowałam białym i czarnym sezamem, gotowe!

Dieta ketogeniczna, wybróbuj inne przepisy:

Feel Eat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Back to top