Trzyskładnikowe słone ”ciasteczka” owsiane

Trzyskładnikowe słone ”ciasteczka” owsiane
Wiem, że to trochę inne, ale znacznie od smaku słodkiego, wolę smak słony, dlatego te ciasteczka bardzo przypadły mi do gustu. Masło orzechowe również zrobiłam sama, użyłam do niego orzechów solonych, więc było dość słone, ale jeśli jesteście fanami smaku słodkiego, to można przygotować je ze zwykłych orzechów prażonych i  do ciasteczek-kuleczek dodać cukier (np ksylitol). Takimi chrupiącymi kuleczkami dostarczycie sporą ilość białka i zdrowego tłuszczu z orzechów.  Są doskonałym rozwiązaniem na przekąskę , którą można zabrać ze sobą do szkoły albo chrupać przed telewizorem lub w czasie nauki.

Ziarno owsa w porównaniu do innych zbóż cechuje zdecydowanie większy zestaw aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera takie witaminy, jak: B6, E i PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez. Główną jej zaletą jest to, że jest cennym źródłem błonnika, który pomaga usuwać szkodliwe toksyny z organizmu. Dodatkowo dostarcza także węglowodanów, które są niezbędne to prawidłowego funkconowania organizmu i otrzymania dobrego nastroju 🙂 Spożywanie płatków owsianych jest zalecane osobom zmagającym się z problemami układu trawiennego. Zbawiennie wpływają bowiem na śluzówkę przewodu pokarmowego. Ich systematyczne jedzenie pozwala pozbyć się takich dolegliwości, jak wzdęcia, zaparcia czy zgaga. płatki owsiane są silnym źródłem przeciwutleniaczy, a więc skutecznie opóźniają procesy starzenia, walcząc z wolnymi rodnikami. Ponadto wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów. Warto też wiedzieć, że owies zawiera w swoim składzie substancje psychogenne, które niwelują objawy zmęczenia, rozdrażnienia, a do tego pomagają w stanach depresji i likwidują zły nastrój. Płatki na jego bazie działają zatem zbawiennie na układ nerwowy.

Wiadomości pochodzą z portalu jejkuchnia.pl

Z podanych składników wychodzi 35 ciasteczek – kuleczek.

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych (u mnie Sante)
  • jajko klasy M
  • 2 łyżki masła orzechowego z TEGO przepisu

Wszystkie składniki dokładnie połączyć i odstawić na 15 minut. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i formować mokrymi dłońmi małe kuleczki, układać na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10-15 minut aż lekko się zarumienią.

Wartość kaloryczna wszystkich ciasteczek : 635 kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 27,5g
Węglowodany: 70g

Wartość kaloryczna jednego ciastka-kuleczki: 18,14 kcal
Białko: 0,86g
Tłuszcze: 0,79g
Węglowodany: 2g

Feel Eat

13 myśli w temacie “Trzyskładnikowe słone ”ciasteczka” owsiane

  1. Ale super przepis. Prosty a jakie smaczne muszą być. Możesz mi powiedzieć jak długo i gdzie je przechowywać? I czy są miękkie, czy twardnieją?

  2. kusi mnie żeby zrobić ale troche się boje bo pewnie nie będę sie mogła od nich oderwać i większość zjem na raz :p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry