Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą

Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą


Kiedyś dodawałam już przepis na podobną pizzę, jednak z innymi dodatkami. Ta jest równie pyszna. W komentarzach od Was dostałam uwagi, że lepiej smakuje, gdy zamiast sosu pomidorowego wykonanego z pokrojonych pomidorów z puszki lubświeżych,użyje się koncentratu lub ketchupu. Taka pizza dostarcza niewiele węglowodanów, a dużo więcej białka niż tradycyjna. Idealnie nadaje się na dietę low carb. Zrobienie jej wymaga dużo czasu, ale nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Smakiem znacznie różni się od „zwykłej pizzy”, wcale nie jest gorsza, po prostu inna 🙂 podałam składniki na pizzę dla 2-3osób.

Składniki
Na spód:

  • 1 cukinia
  • 1 duże jajko (najlepiej wiejskie)
  • 1 mozzarella light
  • 2 łyżki otrębów, ja dodałam pszenne
  •  przyprawy : bazylia, oregano, papryka ostra i słodka, pieprz

Sos pomidorowy:

  • przecier pomidorowy (około 200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dodatki:

  • 100g piersi z kurczaka
  • 1/4 dużej czerwonej papryki
  • kulka mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
  • przyprawa gyros

Cukinię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, umieścić w sitku, posolić i odstawić na 20 minut. W tym czasie zająć się sosem pomidorowym: do miski wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie, oczywiście najlepiej świeże. Po upływie 20 minut, cukinia powinna lekko puścić wodę, należy ją odcisnąć z nadmiaru wody (bardzo dokładnie!) i umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w 240 stopniach aż lekko zbrązowieje, można też użyć funkcji termoobieg, zmniejszając temperaturę do 200-220 stopni i skracając czas pieczenia. Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na drobne kawałki, obsypać przyprawą gyros (oczywiście można ją skomponować samemu) i usmażyć na beztłuszczowej patelni. Paprykę drobno posiekać, a mozzarellę pokroić w plastry. Na upieczony spód nałożyć sos pomidorowy, na do kurczaka, paprykę i ser, wszystko zapiec w piekarniku przez około 15minut w 200 stopniach.

Feel Eat

18 myśli w temacie “Niskowęglowodanowa pizza na cukiniowym spodzie z kurczakiem, papryką i mozzarellą

  1. szkoda że nie podałaś wartości kalorycznej dla jednej porcji takiej pizzy

  2. Bardzo fajna wyszła 🙂 zrobiłam z połowy porcji i wyszła duża pizza na 2 dni 🙂 z tym że dodałam jeszcze pieczarki 🙂 na jedną część dałam pomidory a na druga paprykę. I posypałam świeżą bazylią. I nie spodziewałabym się, że ten spód z cukinii wyjdzie taki fajny, naprawdę polecam! Smak cukinii był praktycznie niewyczuwalny, całość zaś smakowała jak prawdziwa pizza. Polaam ketchupem light bez cukru. Przepis na pewno do powtórzenia 🙂 Wg moich wyliczeń na oko, moja wersja pizzy z połowy porcji, z pieczarkami, papryka, pomidorami, mozarella, ketchupem, 2yzkami otrab owsianych, lyzka pszennych i koncentratem pomidorowym do posmarowania wyszło ok. 800kcal na całosc:) więc na dwa obiadki po 400. A do tego samo zdrowie 🙂

  3. bardzo smaczna:)koleżanka mnie poczęstowała.Szykuję się aby zrobić taką pizze mojej córeczce,która jest uczulona na pszenicę i kazeinę.Proszę o podpowiedź czy bez mozarellli też wyjdzie?.Czym mogę ją zastąpić?Może łyżka mąki ziemniaczanej żeby placek się nie rozpadał?

  4. Ja bym to nazwała plackiem z nadzieniem serowo-paprykowym, ale jak zwał tak zwał 🙂 Zainspiruję się tym wpisem i wykombinuję jakąś zapiekankę (jeszcze nie mam planu, ale jak już znajdę się w kuchni to pewnie coś wymyślę) 🙂
    Anetka

  5. Z nadzieniem serowo-paprykowym a tymczasem tam jest kurczak 😉 jak dla mnie to smakowało jak zdrowa pizza 🙂 oregano, bazylia, mozarella, kurczak, do tego pieczarki i ketchup light. Tak sie zlozylo na calosc, ze musze powtorzyc ten przepis bo bylo pyszne 😉

  6. Ten pomysł jest genialny! Zrobiłam dzisiaj, niestety z pełnotłustą mozzarellą i kabanosami, bo musiałam to wykorzystać (wychodził termin). Mimo to mój facet, miłośnik pizzy, był zachwycony i nie chciał wierzyć, że to cukinia. 🙂

  7. Przetestowałam wczoraj. Naprawdę smaczna i mojemu chłopakowi też smakowało. Polecam 🙂

  8. Bardzo smaczna ta pizza. Mialam tylko problem bo spod przywarl do papieru i nie dalo sie latwo zjesc. Czy ktos moglby podpowiedziec mi jakis patent na ten problem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry