Sałatka z grillowanym serem

Sałatka z grillowanym serem
Kupiłam specjalny sen do grillowania, bo postanowiłam poznać nowe smaki. Oczywiście z takiego produktu można stworzyć ciężkie i bardzo kaloryczne danie, ale można też dobierając lekkie dodatki przygotować coś niskowęglowodanowego i sycącego. Gorąco polecam taką sałatkę, ale bardziej do zjedzenia od razu po przygotowaniu, niż na wynos. Podaję składniki dla jednej osoby.

Wartość kaloryczna sałatki: 277kcal
Białko: 13,7g
Tłuszcze: 21,4g
Węglowodany: 8g

Składniki:

  • ser do grillowania (u mnie połowa, czyli 50g)
  • parę liści sałaty
  • pomidor
  • 1/4 ogórka zielonego
  • 1/5 czerwonej cebuli
  • łyżka podprażonych na suchej patelni pestek słonecznika
  • dressing: łyżka octu balsamicznego, łyżeczka oliwy, łyżeczka miodu, sól, pieprz, ewentualnie łyżka przegotowanej, zimnej wody

Warzywa umyć, sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora i cebulę ułożyć na talerzu. Ser zgrillować z elektrycznym grillu, lub usmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Przygotować dressing mieszając wszystkie podane wyżej składniki, na sałatce ułożyć ser, polać dressingiem, posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami i od razu podawać.

 

 

 

 

Feel Eat

9 myśli w temacie “Sałatka z grillowanym serem

  1. pewnie! Ja po prostu używam słonecznika, bo jak kupuję, to od razu go podprażam na patelni i wtedy szybciej przygotowuje mi się sałatki, ale dynia to również wspaniały pomysł! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry