Proteinowe placki z odżywką białkową bez mąki i cukru

Proteinowe placki z odżywką białkową bez mąki i cukru

Placki smaczne, z DUŻĄ ilością białka, podałam je z dżemem malinowym bez dodatku cukrów, który zawiera 100% owoców, do kupienia w większości marketów za około 6-7zł za słoiczek. Nie ma potrzeby dosładzania placków o ile wasze białko jest słodkie, do tej pory wszystkie które miałam słodkie były i przy przygotowaniu placków i deserów nigdy nie musiałam używać cukru. Placki wykonywałam z białka o smaku lodów waniliowych, myślę, że będą również smaczne, gdy użyje się smaku waniliowego, karmelowo-mlecznego, śmietankowego czy sernikowego. Z podanych składników wyszło mi 10 placków, czyli 2 porcje.

Wartość kaloryczna całego przepisu (bez dżemu): 570kcal
Białko: 72,5g
Tłuszcze: 20,6g
Węglowodany: 24,4g

Wartość kaloryczna jednej porcji: 285kcal
Białko: 36,25g
Tłuszcze: 10,3g
Węglowodany: 12,2g

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200g twarogu (u mnie chudy 0,5%tł)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
  • 3 łyżki mleka
  • 30g odżywki białkowej, u mnie o smaku lodów waniliowych

Wszystkie składniki należy  zmieszać ze sobą przy pomocy miksera, ostawić na 5-10 minut, by otręby mogły napęcznieć. Ja ”smażyłam” je na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, jeśli jednak nie macie dobrej patelni, to konieczne jest użycie chociaż łyżki tłuszczu. Porcje ciastka kłaść na rozgrzaną patelnię, piec na średnim ogniu (u mnie w kuchence jest skala 3-stopniowa, a piekłam na 1,5) pod pokrywką przez około 4 minuty, następnie odwrócić placki na drugą stronę i smażyć parę minut już bez pokrywki, podawać ciepłe ze swoim ulubionym dżemem.

 

Feel Eat

22 myśli w temacie “Proteinowe placki z odżywką białkową bez mąki i cukru

  1. Niczym! Zrozumcie wreszcie, że przepisy z odżywką to przepisy z odżywką, bez możliwości jej zastąpienia! Nie jesz tego typu produktu, przykro – nie zjesz też takich placków! Proste! To podobnie jak byś spytał/a np. "czym można zastąpić dynię w cieście dyniowym"…

  2. O a to przepis którego właśnie ja szukałam 😀 mam odżywkę białkową, która średnio mi podeszła żeby jeść ją samą w shake czy budyniu, więc muszę ją wykorzystać w jakiś potrawach 🙂 super przepis :))

  3. Ciesze się, że pomogłam 😉 Po przeczytaniu już któregoś z rzędu podobnego pytania, nie wytrzymałam 😀

  4. A może by tak pomyslec o czystym białku konopnym? Albo o gotowych smakowych odżywkach z tego białka,co prawda są droższe niż te z serwatki, ale nie mają w skladzie sztucznych aromatów, barwników i słodzików, które negatywnie wpływają na organizm

  5. Właśnie zrobiłem na śniadanie – wyszły kapitalne tylko aby miały mniej tłuszczy zamieniłem migdały z żurawiną 🙂 dzięki za przepis, przepyszne!

  6. Ja ma truskawkową i smak wyszedł bez szału. Sądzę, że smaki lodów waniliowych czy np czekolady najlepiej bedą pasować, owocowe raczej słabo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry