Uncategorized

Budyniowe mini serniczki o smaku waniliowym

Rate this post
Smaczne, idealne na II śniadanie albo podwieczorek! Można urozmaicić je rodzynkami albo innymi owocami. Z podanego przepisu wychodzi 6 babeczek.

Potrzebujemy :

  • 200 g twarogu mielonego ( najlepszy Dr Oetkera – półtłusty)
  • 2 jajka ( klasy M)
  • 2 łyżki budyniu o smaku waniliowym bez cukru
  • 3 płaskie łyżki fruktozy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • można dodać wanilię lub aromat
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • kakao ,mleko ,trochę cukru ( opcjonalnie do zrobienia polewy)

 Należy oddzielić żółtka od białek i białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać ser biały ,aromat , fruktozę ,proszek do pieczenia oraz budyń i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie delikatnie połączyć ubitą pianę z masą. Ubite białka dodajemy do ciasta ,nigdy odwrotnie 🙂 Uzupełnić silikonowe foremki na babeczki.

Piec 25 minut w 180 stopniach. Podczas pieczenia urosły przeogromne ,a potem jednak opadły ,bo za szybko wyjęłam je z piekarnika. Trzeba poczekać ,aż temperatura sama spadnie ,dlatego najlepiej dajcie im odpocząć w środku i nie wyjmujcie od razu po upieczeniu.
Można zredukować ilość cukru ,bo jak dla mnie wyszły dość słodkie. Fruktoza ma niski IG ,ale ma też dużo wad ,dlatego można ją zastąpić cukrem brązowym.
Wartość kaloryczna 6 babeczek: 526 kcal
Białko : 37 g
Tłuszcze : 20 g
Węglowodany : 48 g
Wartość kaloryczna jednej babeczki : 87 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze : 3,3 g
Węglowodany : 8 g

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *