Uncategorized

Bułki pełnoziarniste na drożdżach

Rate this post
Wyszły naprawdę dobre! Już wiele razy próbowałam piec bułki, za każdym razem były w porządku ,ale te przebijają na razie wszystkie. Fajnie wyrosły dzięki dodatkowi mąki pszennej niższego typu (480), z podanych składników wyszły mi 4 średniej wielkości bułki i jeden precel.

Składniki :

  • 35 g mąki pszennej typ 480
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 9 g drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka 1,5 %
  • 60 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • troszkę cukru
  • pół łyżeczki oliwy
  • białko jaja i dodatki do posypania bułek

 Drożdże należy zmieszać z ciepłym mlekiem i wodą ,dodać troszkę cukru i  łyżkę mąki ,odstawić do ciepłego miejsca żeby zaczyn wyrósł.

 Zmieszać pozostałą mąkę z solą, ewentualnie dodać jakieś ziarna.

 Gdy zaczyn ”się ruszy” dolać go do mąki, dodać oliwę i porządnie i długo wyrabiać ciasto, ma odchodzić swobodnie od dłoni i być elastyczne. Tutaj niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość.

 Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 70-90 minut.

 Jak widać na zdjęciach urośnie w znacznym stopniu 🙂

 Ciasto wyrabiamy w dłoniach jeszcze raz, wałkujemy na jakieś 1,5-2 cm ( bo jeszcze urośnie) i wycinamy bułki szklanką.

 Układamy bułki na papierze do pieczenia.

 Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i posypujemy dodatkami.
Wstawiamy do piekarnika na 30 minut do 180 stopni.

 Średnia wartość kaloryczna jednej bułki:106 kcal
Białko: 4,4 g
Tłuszcze : 1,2 g
Węglowodany : 20,8 g


5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *