Składniki :
- 35 g mąki pszennej typ 480
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 9 g drożdży
- 50 ml ciepłego mleka 1,5 %
- 60 ml wody
- pół łyżeczki soli
- troszkę cukru
- pół łyżeczki oliwy
- białko jaja i dodatki do posypania bułek
Drożdże należy zmieszać z ciepłym mlekiem i wodą ,dodać troszkę cukru i łyżkę mąki ,odstawić do ciepłego miejsca żeby zaczyn wyrósł.
Zmieszać pozostałą mąkę z solą, ewentualnie dodać jakieś ziarna.
Gdy zaczyn ”się ruszy” dolać go do mąki, dodać oliwę i porządnie i długo wyrabiać ciasto, ma odchodzić swobodnie od dłoni i być elastyczne. Tutaj niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 70-90 minut.
Jak widać na zdjęciach urośnie w znacznym stopniu 🙂
Ciasto wyrabiamy w dłoniach jeszcze raz, wałkujemy na jakieś 1,5-2 cm ( bo jeszcze urośnie) i wycinamy bułki szklanką.
Układamy bułki na papierze do pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i posypujemy dodatkami.
Wstawiamy do piekarnika na 30 minut do 180 stopni.
Średnia wartość kaloryczna jednej bułki:106 kcal
Białko: 4,4 g
Tłuszcze : 1,2 g
Węglowodany : 20,8 g
można pszenną pełnoziarnistą zastąpić na pełnoziarnistą żytnią?
Tak, można, ale mogą wtedy gorzej wyrosnąć
Myślałam, że to pączki 😀 a tu proszę bułki 🙂 Wyglądają rewelacyjnie 🙂
drożdze w proszku?
Ja już nie wiem, co robić ;( Ucieszyłam się, że jednak pieczywo mi wychodzi… Przedwczoraj zrobiłam te bułki wyszły idealne, że aż postanowiłam dzisiaj ten wyczyn powtórzyć. Zaczyn nie wyrósł – jeden, zrobilam drugi, też nie ruszył (robiłam tak samo jak poprzednio, nawet drożdże te same). W końcu się wkurzyłam i dodałam do ciasta drożdże instant – wyrosło, choć nie tak ładnie jak poprzednio. Przy pieczeniu góra bułek się spaliła, spód został surowy… Zrobiłam wszystko identycznie jak poprzednio, co się dzieje, jakieś pomysły?