Chili con carne w wersji zdrowszej :)

Chili con carne w wersji zdrowszej :)
Ale pachnie! Lubię dania w sosie pomidorowym. Dodałam pieprz cayenne, dlatego danie jest dość ostre. Składniki podane są na jedną porcję.

”Pieprz cayenne (znany jeszcze jako pieprz kajeński) ma ostry i wyrazisty smak, dlatego często dodajemy go do dań, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Z pewnością zauważyłyście, że często pojawia się w różnych dietach odchudzających i należy do ulubionych przypraw gwiazd, zwariowanych na punkcie świetnej sylwetki. Faktem jest, że pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i pomaga zahamować wilczy apetyt. Podobno ma i właściwości zdrowotne – obniża poziom cholesterolu, pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowe, działa pozytywnie na układ krążenia. Zimą warto dodawać go do potraw, bo znakomicie rozgrzewa. Papryczka wpływa też korzystnie na odporność organizmu. ”


Potrzebujemy :

  • 1/3 puszki fasoli razem z zalewą (około 3 łyżek stołowych)
  • 120 g piersi z kurczaka
  • kawałek papryki
  • 3/4 puszki pomidorów
  • łyżka koncentratu
  • pół czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, pieprz cayenne, papryka słodka.

Cebulę kroimy w pióra. Pierś z kurczaka zmielić razem z czosnkiem i przyprawić solą i pieprzem. ja zrobiłam to dzień wcześniej ,aby przeszła aromatem czosnku i przypraw. Paprykę pokroić w plasterki.

Cebulę podpiec na suchej patelni teflonowej, dodać kurczaka i rozdrobnić go na mniejsze kawałki drewnianą łyżką.

Po podsmażeniu kurczaka zalać wszystko pomidorami i koncentratem. Po lekkim odparowaniu dodać fasolę czerwoną z puszki wraz z częścią zalewy, doprawić do smaku i trzymać na małym ogniu aż do odparowania i powstania gęstego sosu.

Wartość kaloryczna : 232 kcal
Białko : 26 g
Tłuszcze : 1 g
Węglowodany 33 g

Feel Eat

4 myśli w temacie “Chili con carne w wersji zdrowszej :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry