”Pieprz cayenne (znany jeszcze jako pieprz kajeński) ma ostry i wyrazisty smak, dlatego często dodajemy go do dań, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Z pewnością zauważyłyście, że często pojawia się w różnych dietach odchudzających i należy do ulubionych przypraw gwiazd, zwariowanych na punkcie świetnej sylwetki. Faktem jest, że pieprz cayenne przyspiesza metabolizm i pomaga zahamować wilczy apetyt. Podobno ma i właściwości zdrowotne – obniża poziom cholesterolu, pomaga łagodzić dolegliwości żołądkowe, działa pozytywnie na układ krążenia. Zimą warto dodawać go do potraw, bo znakomicie rozgrzewa. Papryczka wpływa też korzystnie na odporność organizmu. ”
Potrzebujemy :
- 1/3 puszki fasoli razem z zalewą (około 3 łyżek stołowych)
- 120 g piersi z kurczaka
- kawałek papryki
- 3/4 puszki pomidorów
- łyżka koncentratu
- pół czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, czosnek granulowany, pieprz cayenne, papryka słodka.
Cebulę kroimy w pióra. Pierś z kurczaka zmielić razem z czosnkiem i przyprawić solą i pieprzem. ja zrobiłam to dzień wcześniej ,aby przeszła aromatem czosnku i przypraw. Paprykę pokroić w plasterki.
Cebulę podpiec na suchej patelni teflonowej, dodać kurczaka i rozdrobnić go na mniejsze kawałki drewnianą łyżką.
Po podsmażeniu kurczaka zalać wszystko pomidorami i koncentratem. Po lekkim odparowaniu dodać fasolę czerwoną z puszki wraz z częścią zalewy, doprawić do smaku i trzymać na małym ogniu aż do odparowania i powstania gęstego sosu.
Wartość kaloryczna : 232 kcal
Białko : 26 g
Tłuszcze : 1 g
Węglowodany 33 g
W składnikach nie wymieniłaś cabuli. Ile jej trzeba?
oj, przepraszam! Ja lubię jak jest dużo, pół średniej ,czerwonej cebuli będzie okej.
To są składniki na jedną porcję?
jedną dużą lub dwie małe 🙂