Kolejna przekąska ,która sprawdzi się podczas oglądania ulubionego serialu ,teleturnieju ,czy filmu! Najlepiej smakuje z dipem – pomidorowym albo czosnkowym!
Potrzebujemy:
- 100 g szynki konserwowej ( korzystam z szynki z Biedronki)
- przyprawy – u mnie słodka papryka
- ser żółty ( opcjonalnie – u mnie w trzykrotnie cieńszych plastrach niż tradycyjny)
Kolejny przepis z serii ”banalnie proste” 🙂 Należy jedynie pokroić szynkę w plastry ,tak jak to widać na zdjęciu ,ułożyć na kratce, posypać ulubionymi przyprawami i wstawić do piekarnika !
Piec 200 stopniach przez jakieś 10 minut – ale tak naprawdę ciężko jest dokładnie stwierdzić ,bo to zależy od grubości plastra szynki – musi być przypieczony ,ale nie spalony. Potem wyjąć i zostawić do ostudzenia na kratce. Wersja z żółtym serem smakuje lepiej, choć jest trochę bardziej kaloryczna!
Wartość kaloryczna dla chipsów bez sera: 109 kcal
Białko : 13,8 g
Tłuszcze : 14 g
Węglowodany : 1 g
Wartość kaloryczna dla chipsów z serem : 198 kcal
Białko : 23 g
Tłuszcze : 21 g
Węglowodany : 2g
Wszystko super ale wartości odżywcze się pomyliły, z serem mają mniej tłuszczu niż sama szynka ?
tak! Masz rację, już odnalazłam obliczenia, powinno być ''21''
Supeeer, muszę je wypróbować! :))