Chleb pełnoziarnisty mieszany na zakwasie żytnim

Chleb pełnoziarnisty mieszany na zakwasie żytnim
Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem albo z masłem orzechowym! Zakwas zrobiłam sama , a przepis na niego wzięłam z TEJ  i TEJ strony. Chleb jest pyszny!

Potrzebujemy:

  •  100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru ( u mnie fruktoza)
  • troszkę drożdży ( 30-40 g )
  • 6 łyżek zakwasu żytniego
  • woda ( na oko)
Wymieszać fruktozę z drożdżami , 3 łyżkami ciepłej wody i płaską łyżką mąki orkiszowej, odstawić do wyrośnięcia.  Resztę składników wsypać do dużej miski i zagnieść ciasto ,dodać wyrośnięte drożdże, zagnieść jeszcze raz ,uformować bochenek i zostawić na 2-3 godziny. Piec przez 20 minut w 200 stopniach ,potem lekko skropić wodą i piec kolejne 30 minut w 190 stopniach , do uzyskania chrupiącej skórki. 

Feel Eat

Jeden komentarz do “Chleb pełnoziarnisty mieszany na zakwasie żytnim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry