
Na początku muszę zaznaczyć, że naprawdę lubię chleb! Wolę pełnoziarnisty od zwykłego pszennego. Moje ulubione śniadanie to właśnie kanapki z sałatą, szynką ,pomidorem ,szczypiorkiem ,solą i pieprzem albo z masłem orzechowym! Zakwas zrobiłam sama , a przepis na niego wzięłam z TEJ i TEJ strony. Chleb jest pyszny!
Potrzebujemy:
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 200 g mąki orkiszowej
- 1,5 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru ( u mnie fruktoza)
- troszkę drożdży ( 30-40 g )
- 6 łyżek zakwasu żytniego
- woda ( na oko)
Wymieszać fruktozę z drożdżami , 3 łyżkami ciepłej wody i płaską łyżką mąki orkiszowej, odstawić do wyrośnięcia. Resztę składników wsypać do dużej miski i zagnieść ciasto ,dodać wyrośnięte drożdże, zagnieść jeszcze raz ,uformować bochenek i zostawić na 2-3 godziny. Piec przez 20 minut w 200 stopniach ,potem lekko skropić wodą i piec kolejne 30 minut w 190 stopniach , do uzyskania chrupiącej skórki.
Jakiego typu mąki żytniej używasz do zrobienia zakwasu ?