Chrupiąca kwadratowa pizza z mozzarellą na pełnoziarnistym spodzie

Chrupiąca kwadratowa pizza z mozzarellą na pełnoziarnistym spodzie
Jak zwykle przygotowana na bardzo cienkim spodzie z dużą ilością dodatków, czyli tak jak lubię najbardziej! Dobra na obiad. Wychodzi dość duża, w zależności od głodu starczy na 1 albo na 2 razy 🙂

Składniki :
Na ciasto :

  • pól szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki oliwy
  • 15 g drożdży
  • pół łyżeczki fruktozy
  • ciepła woda ( tyle ,żeby wyrobić ciasto i nie było ono gnitowate)
  • troszkę soli
Dodatki :
  • pieczarki ( 4-5 dużych )
  • 2-3 plasterki chudej szybki drobiowej
  • 1/4 cebuli
  • 30-40 g mozzarelli light
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do pizzy

Pieczarki udusić na suchym teflonie pod przykryciem w przyprawą do pizzy. Cebulę pokroić  piórka i poddusić na teflonie. Mozzarellę zetrzeć na tartce na sporych oczkach.
Wyrobić ciasto z podanych składników, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia, potem rozwałkować wałkiem kwadrat na papierze do pieczenia lub teflonowej brytfance i znowu pozostawić na około 30 -60 minut do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika na jakieś 10 minut nagrzanego do 180 stopni. Potem wyjąć, nałożyć koncentrat pomidorowy wymieszany z przyprawą

do pizzy, na to szynkę pokrojoną w drobniejsze kawałki, pieczarki ,cebulę i ser. Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez kolejne 10-15 minut aż do rozpuszczenia sera. Gotowe 🙂

Wartość kaloryczna całej pizzy : 394 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcze : 6,6 g
Węglowodany : 55 g

Feel Eat

Jeden komentarz do “Chrupiąca kwadratowa pizza z mozzarellą na pełnoziarnistym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry