Składniki :
Na ciasto :
- pól szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół łyżeczki oliwy
- 15 g drożdży
- pół łyżeczki fruktozy
- ciepła woda ( tyle ,żeby wyrobić ciasto i nie było ono gnitowate)
- troszkę soli
- pieczarki ( 4-5 dużych )
- 2-3 plasterki chudej szybki drobiowej
- 1/4 cebuli
- 30-40 g mozzarelli light
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawa do pizzy
Pieczarki udusić na suchym teflonie pod przykryciem w przyprawą do pizzy. Cebulę pokroić piórka i poddusić na teflonie. Mozzarellę zetrzeć na tartce na sporych oczkach.
Wyrobić ciasto z podanych składników, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia, potem rozwałkować wałkiem kwadrat na papierze do pieczenia lub teflonowej brytfance i znowu pozostawić na około 30 -60 minut do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika na jakieś 10 minut nagrzanego do 180 stopni. Potem wyjąć, nałożyć koncentrat pomidorowy wymieszany z przyprawą
do pizzy, na to szynkę pokrojoną w drobniejsze kawałki, pieczarki ,cebulę i ser. Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez kolejne 10-15 minut aż do rozpuszczenia sera. Gotowe 🙂
Wartość kaloryczna całej pizzy : 394 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcze : 6,6 g
Węglowodany : 55 g
15 g drożdzy świeżych czy instant?