Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane… tyle jest możliwych ich wersji! Ulubione moich znajomych i rodziny to te z czekoladą, których ja nie jadam ,ale postanowiłam Wam podać dokładny przepis chociaż zawsze dosypuję do nich wszystko co mam i nie odmierzam miar kuchennych. Te nie posiadają zwykłego cukru, są tylko na miodzie. Pachną super! Upiekłam dla babci na świąteczny prezent. Wyszło 18 sztuk dużych i grubych ciastek.

Potrzeba:

  • 120 g płatków owsianych
  • 30 g płatków migdałowych
  • 40 g rodzynek
  • 30 g żurawiny
  • 20 g pestek dyni
  • 40 g słonecznika
  • 20 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 60 g pokrojonej czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 3-4 łyżki miodu
  • jajko
  • 40 g masła
  • 80 g mąki pszennej

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść.

Ja chciałam by wszystkie ciastka miały identyczny kształt, dlatego mokrymi dłońmi na posypanej mąką stolnicy rozsmarowywałam ciasto i wycinałam dużą szklanką koła. Dzięki mące łatwo je było oderwać. Powstałe ciasto bardzo się lepi i niestety nie jest możliwe rozwałkowanie ciasta i wycięcie dowolnych kształtów.

Układamy ciastka na papierze do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Po tym czasie będą miękkie, dlatego trzeba im dać odpocząć i wystygnąć na blaszce, po ostygnięciu staną się chrupkie.

Jedno ciastko ma 130kcal
Białko: 3,2g
Tłuszcze: 6,2g
Węglowodany: 16,5g

Feel Eat

11 myśli w temacie “Ciasteczka owsiane

  1. witam,czy mozna ufromowac ciasto na blaszce do pieczenia tak jak robisz batony?? albo na samym papierze do pieczenia i po pieczeniu pokroic>??:)pozdrawiam kasia-biegaczka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry