Ciasto marchewkowe z rodzynkami, orzechami włoskimi, migdałami i słonecznikiem

Ciasto marchewkowe z rodzynkami, orzechami włoskimi, migdałami i słonecznikiem

Ciasto to robiłam pierwszy raz, pachnie jak piernik dzięki cynamonowi. Wykonałam je na pół porcji, bo nie wiedziałam, czy zasmakuje domownikom, wieczorem przyszła moja mama i powiedziała, że nie może się opanować ,bo to ciasto jest taakie dobre! W ekstremalnie szybkim tempie znikło pół blachy! Smak marchewki nie jest bardzo wyczuwalny,a dodatki nadają ciastu fajny smak. Warto zrezygnować z części cukru, którą już odjęłam z oryginalnego przepisu, z którego   czerpałam inspiracje. Na pewno upiekę je do zabrania na święta do rodziny, bo warto! Ale przepis niestety z tej serii ”niedietetycznych”.

Składniki na 1 porcję ( przypominam, że ja robiłam na pół):

  • dwie szklanki mąki typ 480
  • 4 duże marchewki
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • pasek czekolady
  • 80 g rodzynek
  • orzechy włoskie
  • płatki migdałowe
  • słonecznik

 W oryginalnym przepisie jest więcej cukru i gorzka czekolada ,ale ja niestety nie miałam w domu gorzkiej ,dlatego użyłam mlecznej ,a z części cukru spokojnie można i tak zrezygnować, tym bardziej jak dodaje się słodkie rodzynki czy inne suszone owoce.

 Na tartce na drobnych oczkach ścieramy marchew.

 Przygotowujemy nasze dodatki : siekamy orzechy włoskie i czekoladę ,a rodzynki zaparzamy.

 Mąkę przesiewamy przez sito ,dodajemy sodę, proszek do pieczenia ,sól, cynamon i ekstrakt z wanilii ( ewentualnie cukier waniliowy)

 Jajka dokładnie ucieramy z cukrem na gładką masę.

 Stopniowo dodajemy mąkę pomieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia , solą, cynamonem i wanilią i cały czas ucieramy na niskich obrotach. Potem wlewamy olej ,ale też stopniowo. Dalej ucieramy.

 Teraz już mieszając łyżka wsypujemy marchewkę i dodatki ,dokładnie łączymy.

 Blachę smarujemy tłuszczem i opruszamy bułką tartą.

 Wlewamy ciasto ,wkładamy do piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy przez około 45 minut.

 Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia, potem można udekorować cukrem pudrem i orzechami włoskimi.
Smacznego!

Feel Eat

3 myśli w temacie “Ciasto marchewkowe z rodzynkami, orzechami włoskimi, migdałami i słonecznikiem

  1. dodałam brązowy cukier i mąkę pełnoziarnistą- rewelacyjne ciasto 🙂
    Milena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry