
Potrzebujemy :
- 1 dość mała cukinia
- 1 małe eko jajko
- 2 łyżki otrębów owsianych
- sól ,pieprz , pieprz ziołowy, papryka słodka
- starta łyżka żółtego sera (opcjonalnie)
- pól czerwonej cebuli
- trochę jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy Dijon
Na początku trzemy na grubych oczkach umytą cukinię , solimy i zostawiamy na sitku w zlewie żeby woda z niej ściekła.
Potem dokładnie wyciskamy pozostałą wodę z warzywa ,trzeba to zrobić dość precyzyjnie ,bo w przeciwnym razie będziemy musieli dodać do naszych placków więcej otrębów.
Przygotowujemy sos czosnkowy – musztarda + jogurt + starty na małych oczkach czosnek i odstawiamy do przegryzienia się.
Cebulę obieramy , drobno siekamy i podsmażamy na suchej patelni teflonowej ,potem wszystkie składniki łączymy i doprawiamy do smaku.
Smażymy na minimalnej ilości tłuszczy na patelni teflonowej lub bez dodatku około 7 minut z każdej strony. Ja smażyłam około 5 minut bez przykrywki ,a potem przykrywałam dzięki czemu łatwiej mi je było przewracać na drugą stronę. Podajemy z sosem czosnkowym ,pycha! Na pewno wykombinuję jeszcze inne dania z cukinii 🙂
Wartość kaloryczna bez sera i przy smażeniu na suchym teflonie/ pieczeniu w piekarniku 158 kcal
Białko : 11 g
Tłuszcze : 4 g
Węglowodany : 25 g
Wartość kaloryczna z łyżka startego sera : 211 kcal
Białko : 11,5 g
Tłuszcze 9 g
Węglowodany 25 g
Ale mało kalorii! 🙂 Na pewno zrobię w najbliższym czasie, dobra opcja na kolację 🙂 Kombinuj, kombinuj, ja chętnie skorzystam ;D
Mi lenaaaaaa
Ciekawe danie, niestety będę musiała poczekać na sezon albo chociaż jak cukinia troszkę stanieje, bo u mnie jest za 11 zł/kg. Choć szczerze mówiąc, odkąd zdrowo się odżywiam, wydaję (nieznacznie, ale zawsze) mniej pieniędzy, kto by pomyślał że słodycze rujnują prócz zdrowia i figury także portfel…
Kilka dni nie było mnie na necie, a tutaj tyle nowych wpisów!;) Cieszę się niezmiernie, że mam okazję podglądać Twoje przepisy.
Ja robię te placuszki nieco inaczej, muszę przyznać, że cukiniowe placki biją na głowę wszystkie inne! 🙂 I kocham je bezwzględnie 🙂
Bardzo zazdroszczę tej kreatywności w kuchni, której ja nie mam. Ale dzięki Twojemu blogowi mam nadzieję rozwinąć zdrowe nawyki.
Pozdrawiam serdecznie,
Kalorka
Ja mam jeszcze dwie duże cukinie z lata ze swojego ogródka, co prawda straciły zielony kolor ( są żółte) ,ale nadal smaczne! Ooo ,to super! Łatwo można zaoszczędzić kupując przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce ,przebitki między cenami w lecie a zimowymi są ogromne!
Będę próbować robić je na inne sposoby, bo są naprawdę smaczne ,a nie spodziewałam się, więc możesz zdradzić swój przepis 🙂 Staram się codziennie coś nowego ugotować ,a jeśli mam aparat przy sobie to cykam od razu fotki 🙂
a ja mam nadzieję ,że blog Ci pomoże! Czekam na recenzje wypróbowanych przepisów!
Pozdrawiam
Placuszki sa wprost przepyszne!! Zarowno solo jak i z sosem.:) POLECAM
Pyychaa 😀 Normalnie takie pysznościowe przepisyy ! Robię je na obiad, gdy rodzice przyjeżdżają ! 😀 I skąd ci się to bierze ? P.S. Sałatki greckie to ty super robisz lub oszukane kebaby 🙂 😀 😉 Mam nadzieję, że znajedeee tuu doużoo pysznych przepisów ♥