Potrzebujemy na ciasto :
- 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- droższe ( 1/4 paczki)
- łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki fruktozy ( płaskiej)
- sól
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski.
Dokładnie zagniatamy i zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką ciepłym miejscu. Przez ten czas możemy na przykład… pozmywać brudne naczynia w kuchni 🙂
Ciasto rozwałkowujemy cienko na patelni teflonowej do pizzy lub jeśli takiej nie macie – użyjecie po prostu papieru do pieczenia. Potem odstawcie spód znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem posmarujcie ciasto sosem pomidorowym – u mnie są to pomidory z puszki z dodatkiem ziół prowansalskich i rozgniecionego czosnku i nakładajcie dowolne dodatki.
- 4 pieczarki uduszone na patelni teflonowej bez tłuszczu z dodatkiem ziół prowansalskich
- 2 cienkie plasterki papryki pokrojone w kostkę
- 2 plastry szynki drobiowej
- 2 trzykrotnie cieńsze plastry sera żółtego
- 1/5 cebuli
- oliwki
- trochę kukurydzy
Wartość kaloryczna ciasta : 322 kcal
Białko : 18 g
Tłuszcze : 6,8 g
Węglowodany : 55 g
Wartość kaloryczna dodatków ( wraz z serem) : 157 kcal
Białko : 15 g
Tłuszcze : 8,8 g
Węglowodany 7 g
Łączna wartość kaloryczna całej pizzy : 479 kcal
Bardzo apetycznie wygląda, koniecznie muszę zrobić! Pozdrawiam 🙂
Jak z pizza hut 🙂
zapraszam na odzeradotrenera.blogspot.pl 🙂
a mogą być drożdże instant bo tylko takie posiadam?
niestety nie za bardzo, miałam parę przygód z drożdżami instant, ale nigdy nie wychodziło mi dokładnie tak samo jak ze świeżymi, pozdrawiam