Uncategorized

Dietetyczne gołąbki bez ryżu z pieczarkami i piersią z kurczaka krok po kroku

Rate this post
Fajna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków ,są naprawdę dobre! Warto do nich przygotować sos pomidorowy, bo znacznie wzbogaca smak. Z podanego przepisu wychodzi 5 dużych gołąbków.

Potrzebujemy :

  • jedną pierś z kurczaka ( około 200 g)
  • koło 250 g pieczarek
  • średnia cebula – najbardziej lubię czerwoną 
  • jajko
  • przyprawy ,pieprz, sól
  • 5 liści kapusty do zawinięcia
Do sosu :
  • przecier z pomidorów
  • przyprawy
  • opcjonalnie można wrzucić kostkę rosołową/drobiową

 Pierś z kurczaka mielimy i lekko solimy.

 Podsmażamy na suchej patelni teflonowej obrane i drobno posiekane pieczarki i cebulę.

 Po ostygnięciu pieczarek i cebuli mieszamy je z mięsem i jajkiem. Doprawiamy do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. U mnie słodka papryka, zioła prowansalskie i suszone pomidory.

 Dokładnie mieszamy na jednolitą masę, jeśli wydaje nam się niespójna dodajemy pokrojone obgotowane liście kapusty jako ‘wypełniacz’ ,a potem nie będzie ich czuć.

Obgotowujemy kapustę w lekko osolonej wodzie i delikatnie ściągamy z niej liście. Zostawiamy je do ostygnięcia. Potem zawijamy nasz farsz w liście i wkładamy na teflon ,podlewamy wodą i dusimy. Możemy rzucić kostkę rosołową i zalać sosem pomidorowym ,ale wtedy będą wyglądać mało estetycznie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu koło 25 minut aż kapusta zmięknie. Jeśli nie gotowaliśmy ich  sosie to polewamy je nim po uduszeniu.
Wartość kaloryczna całego farszu i kapusty : 417 kcal
Białko : 60,6 g
Tłuszcze :  11 g
Węglowodany :  17 g
Wartość kaloryczna jednego gołąbka : 83,4 kcal
Białko : 12 g
Tłuszcze : 2,2 g
Węglowodany : 3,4 g

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *