Frytki z selera

Frytki z selera

Wyszły naprawdę dobre! Posmakowały nawet mojemu tacie ,który wręcz nienawidzi selera i skomentował ’ od dzisiaj nie jemy frytek z ziemniaków, jemy seler ’ 🙂 Są trochę czasochłonne, bo marynowałam je po przyprawieniu w lodówce aż 3 godziny żeby zminimalizować charakterystyczny smak tego warzywa! Czy warto ? Pewnie ,że warto! 

Potrzeba :

  • 1 seler
  • 3/4 łyżki oliwy (0,75 łyżki)
  • przyprawy : papryka słodka, papryka ostra , pieprz cayenne, sól czosnkowa ,czosnek granulowany, cebula granulowana

 Seler omyjemy i obieramy. Kroimy go na kształt frytek.

 Frytki wkładamy do woreczka foliowego ,do którego wlewamy oliwę. Podrzucamy, mieszamy ,uderzamy aż się cała rozprowadzi 🙂

 Potem przekładamy frytki do pojemnika i porządnie podprawiamy ulubionymi przyprawami, pojemnik zamykamy i wkładamy na 3 godziny do lodówki. Po odpoczęciu układamy je na papierze do pieczenia i wkładamy do 190 stopni na 40 minut. Po 25 – 30 minutach możemy włączyć termoobieg ,wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące!

Wartość kaloryczna : 132 kcal
Białko : 2 g
Tłuszcze : 11 g
Węglowodany : 9 g

Super smakują z  TYM SOSEM.

Feel Eat

12 myśli w temacie “Frytki z selera

  1. trochę nie rozumiem przepisu 🙂 nie można tych pokrojonych kawałków selera polać oliwą w pojemniku i doprawić wszystkimi warzywami, a potem włożyć na 3 godziny do lodówki? 😉
    i tej oliwy to trzy, cztery łyżki czy trzy czwarte łyżki? 🙂

  2. można polać ,ale wkładając do woreczka się lepiej rozprowadzi i użyjesz jej mniej… chodzi o 0,75 łyżki oliwy. Można zrobić tak jak piszesz ,ale ciężko jest pokryć wszystkie kawałki selera 3/4 łyżki oliwy, no chyba ,że nie zależy Ci na jak najmniejszym jej użyciu ,wtedy pewnie ,że możesz tak zrobić 🙂

  3. jeszcze nie próbowałam, ale nadrobię, od siebie polecam pieczoną w piekarniku białą rzepę, ja kroję w kostkę, trochę oliwy i daję cząber, ale to już zależy od upodobań smakowych, zgapiłam z jakiegoś bloga, ale smakuje super

  4. p.s. łatwiej będzie dodawać komentarze jeśli wyłączysz te weryfikację z wpisywaniem jakiś kodów, i pewnie więcej komentarzy się posypie. świetne przepisy.

  5. wieeelkie dzieki, juz to poprawiłam 🙂 Ooo, nigdy takich nie probowałam ,może kiedyś się skuszę jak znudzą mi się te z bakłażana i selera 🙂

  6. Frytki wyszły pzepyszne! Dzięki za ten przepis, mimo że ja podobnie jak Twój tata miłośniczką selera nie jestem 😉

  7. Nas osobiście frytki z selera mocno rozczarowały. Być może coś robiliśmy nie tak, więc jeśli masz jakąś uwagę, chętnie posłuchamy: http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=frytki-z-selera

    Mieliśmy spore nadzieje związane z tymi frytkami. Rozbudziły je placki selerowe, które okazały się lepsze od ziemniaczanych. I to mówią miłośnicy tych drugich! http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=placki-z-selera

    Tak więc u nas w pojedynku seler – ziemniak 1:1 😉

    Pozdrawiamy!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry