
Wczoraj zrobiłam go pierwszy raz ,a jest naprawdę dobry! Jedyny minus
jest taki ,że podczas pieczenia bardzo mocno wyrósł ,a po zakończeniu
pieczenia opadł ,ale to chyba standard przy wypiekach z tak małą ilością
mąki! Przepis na małą blachę ,12 porcji.
Składniki :
- 500 g chudego twarogu ( u mnie President)
- 2 eko jajka
- łyżka mąki kukurydzianej
- 4 łyżeczki płaskie cukru trzcinowego
- łyżka chudego mleka w proszku
- łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jajka ubijać dokładnie z cukrem i ekstraktem, musi wyjść puszysta masa.
Dodać mąkę i mleko i ubijać dalej. Na koniec partiami dodawać ser. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice ,naczynie żaroodporne lub brytfankę.
Wlać powstałą masę. Piec 50 minut w 180 stopniach.
Wartość kaloryczna całego sernika 660 kcal
Białko : 103 g
Tłuszcze : 9 g
Węglowodany : 35 g
Wartość kaloryczna 1 porcji : 55 kcal
Białko : 8,6 g
Tłuszcze : 0,75 g
Węglowodany : 3 g
Z mojego doświadczenia wynika, że sernik przygotowany z sera zawierającego dużo wody (np. ser homogenizowany) lub długo napowietrzany (tj. ubijany mikserem) właśnie się tak zachowuje.
Ja przygotowuje sernik na twarogu (w kostce), mieszam go z jajkami tylko do momentu połączenia się składników, czasem w cale nie dodaje żadnej skrobi czy mąki i mi nie opada. Inną przyczyną tego gwałtownego rośnięcia jest zbyt wysoka temperatura, ja swój sernik piekę w 100-120 C. Oczywiście trawa to dłużej niż 60 minut. Mam nadzieję, że kolejne Twoje serniki będą w pełni udane:)
O! Wielkie dzięki za rady ,dość często piekę sernik ,więc na pewno mi się przydadzą! Jak wypróbuję to na pewno dodam wpis jak wyszedł z dokładnym przepisem 🙂