
Potrzebujemy na jedną porcję :
- 100 g piersi z kurczaka
- 1 małe jajko
- koło 30 g otrębów ( najwyżej zostaną)
- sól, pieprz
WSKAZÓWKA : im otręby mają większe płatki ,tym lepiej smakują nuggetsy,
zauważyłam ,że u mnie największe są owsiane lub żytnie ,zależy jakiej
firmy kupuję. Pszenne są najbardziej bogate w błonnik ,ale raczej nie
nadają się do naszego kurczaka.
Kurczaka kroimy w podłużne plastry, przyprawiamy i odstawiamy na jakąś godzinę do lodówki, wtedy mięso będzie delikatniejsze.
Jak już pierś odpocznie ,rozbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem ,do drugiej miseczki nasypujemy otrębów. Po kolei moczymy pierś w jajku i dokładnie obtaczamy w otrębach, kładziemy na wyłożony na kratce do pieczenie papier do pieczenia. Lepiej żeby to była kratka niż cała brytfanka ,bo wtedy nuggetsy mogą nam zrobić się wilgotne podczas pieczenia od strony ,na której leżą na papierze i panierka odejdzie. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Można przygotować sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub inne ciekawe sosy, ja jem przeważnie z niewielką ilością ketchupu.
Wartość kaloryczna całego przepisu : 207 kcal
Białko : 27 g
Tłuszcze : 6 g
Węglowodany : 22 g
bardzo podoba mi sie Twój blog – masz super pomysły, na pewno wykorzystam 🙂 Marysia
100x lepsza i zdrowsza wersja. Mozna jesc bez wyrzutow sumienia 🙂
jest mi strasznie miło! Czekam więc na opinie o wypróbowanych przepisach 🙂
haha no tak ,wyrzutów sumienia może nie ma, ale jak się zje za dużo i po jakimś czasie otręby napęcznieją w żołądku to jest za to duży dyskomfort i ból brzucha, więc przesadzać też nie można 🙂
Ostatnio ciągle je robie 🙂 Najlepsze z żytnimi! Zaletą na pewno jest to, że robi się je w ekspresowym tempie, jeżeli kawałki kurczaka są małe 😀 Więc idealne rozwiązanie dla niecierpliwych 😛 Właśnie zastanawiałam się, nad opcją z płatkami owsianymi, czy w ogóle będą się nadawać!
Mi lenaaaaaa
Zrobiłam.. zachwyciłam się 🙂 ogólnie nie cierpię mięsa, ale potrzebny mi był kurczak do domowej tortilli. Twój przepis sprawdził się śpiewająco 🙂 podałam je z sosem koperkowo-czosnkowym.
oo ,super ,że smakuje! 🙂 Też nie lubię mięsa ,ale staram się go przemycać ze względu na wartości odżywcze 🙂
W końcu je zrobiłam 🙂 Otręby zmieszałam z różnymi przyprawami (papryką słodką, ostrą, curry, pieprzem ziołowym, solą ziołową, itd.) i smakowało po prostu świetnie! Nie jem panierowanego mięsa i ryb od kilku dobrych lat, ale taka wersja mi się szalenie podoba i od czasu do czasu będzie gościć w mojej kuchni 😉
Dziękuje Ci Karola, jesteś dla mnie niesamowitą inspiracją kuchenną i życiową 🙂 vitaliowa "breatheme" 😉
dziękuję Ci bardzo!!! Cieszę się ,że kurczak smakował! Też dzięki niemu przemycam trochę mięsa, trzymaj się! 🙂
Zaraziłaś mnie nimi ;)! Najbardziej lubię sobie przed obtaczaniem w otrębach posypać te nuggetsy granulowanym czosnkiem a potem jeść z jajkiem na miękko. Naprawdę super przepis, moim współlokatorkom też posmakowało jak spróbowały 🙂
Dzisiaj zrobiłam.. przed pracą. Robią się ekspresowo i są pyszne! Świetny przepis. W przyszłym tygodniu spróbuje z Tołpygą (rybą).
Karolino, Twój blog jest moim ulubionym, w sumie pierwszym, na który zaczęłam zaglądać. Uwielbiam Twoje przepisy. Dziś padło na nuggetsy. Na prawdę nie spodziewałam się, że będą tak pyszne 🙂 pozdrawiam. Basia