

Potrzebujemy :
Na ciasto
- 70 g mąki pełnoziarnistej
- 15 g drożdży
- mleko ( parę łyżek do rozpuszczenia drożdży)
- sól
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- woda
Dodatki :
- pieczarki – ilość wg uznania ,ja lubię duuużo
- pieprz ,zioła prowansalskie
- plasterek chudej szynki
- koncentrat
- białko do posmarowania pasztecików
Na początku rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Zagniatamy ciasto, jeśli jest za twarde dodajemy wodę ,ale też ciepłą i odstawiamy ciasto na 30-60 minut w ciepłe miejsce. Ja zawsze stawiam na ogrzewaniu podłogowym i wtedy rośnie naprawdę szybko.
Jak już mamy nasze ciasto to obieramy i kroimy na 4 części pieczarki. Dusimy z dodatkiem ziół prowansalskich.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Staramy się żeby było jak najbardziej w kształcie prostokąta,bo resztę i tak będziemy musieli odciąć, żeby kształty się zgadzały.
Pierwszą część robiłam z szynką. Na zdjęciu widać 4 prostokąty ,z tego na 2 kładziemy po pół plasterka szynki , potem układamy pieczarki. Na dwóch pozostałych częściach robimy jakiś wzór nożem ,ja zrobiłam kratkę. Potem roki ciasta, na którym są dodatki smarujemy białkiem i kładziemy ciasto ze wzorkiem.
Delikatnie zaklejamy używając do tego widelczyka. Kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Druga część z koncentratem pomidorowym – powtarzamy czynność tyle że z innymi dodatkami 🙂
Na koniec nasze ciastka smarujemy obficie białkiem ,na wzorkach zrobionych widelcem też. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut do 170 stopni. Lepiej jest wsadzić jeszcze przed całkowitym rozgrzaniem się piekarnika.
Wartość kaloryczna całego ciasta z dodatkami : 351 kcal
Białko : 27 g
Tłuszcze : 3,5 g
Węglowodany : 59 g
Wartość kaloryczna jednego ciastka : 88kcal
Białko : 6,75 g
Tłuszcze : 0,9 g
Węglowodany :15 g
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂