Pełnoziarniste paszteciki z pieczarkami

Pełnoziarniste paszteciki z pieczarkami
Kompletnie nie wiem jak nazwać ten przepis. Paszteciki to to nie są ,ale bułki też nie. Nic to nie przypomina. Moja inwencja twórcza 🙂 Tak naprawdę do środka można włożyć co się tylko chce. Są super do zabrania ze sobą na drugie śniadanie! Chrupiące i przez to,że są z mąki pełnoziarnistej sycą na długo. Ja zrobiłam dwie wersje : oczywiście obie miały pieczarki ,ale w jednej była jeszcze szynka ,a druga była posmarowana koncentratem pomidorowym. Z tych proporcji wyszły mi 4 dość spore bułeczko-paszteciki.

Potrzebujemy :

Na ciasto

  • 70 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g drożdży
  • mleko ( parę łyżek do rozpuszczenia drożdży)
  • sól
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • woda

 Dodatki :

  • pieczarki – ilość wg uznania ,ja lubię duuużo
  •  pieprz ,zioła prowansalskie
  • plasterek chudej szynki
  • koncentrat
  • białko do posmarowania pasztecików

 Na początku rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Zagniatamy ciasto, jeśli jest za twarde dodajemy wodę ,ale też ciepłą i odstawiamy ciasto na 30-60 minut w ciepłe miejsce. Ja zawsze stawiam na ogrzewaniu podłogowym i wtedy rośnie naprawdę szybko.

 Jak już mamy nasze ciasto to obieramy i kroimy na 4 części pieczarki. Dusimy z dodatkiem ziół prowansalskich.

 Ciasto wałkujemy bardzo cienko. Staramy się żeby było jak najbardziej w kształcie prostokąta,bo resztę i tak będziemy musieli odciąć, żeby kształty się zgadzały.
Pierwszą część robiłam z szynką. Na zdjęciu widać 4 prostokąty ,z tego na 2 kładziemy po pół plasterka szynki , potem układamy pieczarki. Na dwóch pozostałych częściach robimy jakiś wzór nożem ,ja zrobiłam kratkę. Potem roki ciasta, na którym są dodatki smarujemy białkiem i kładziemy ciasto ze wzorkiem.

 Delikatnie zaklejamy używając do tego widelczyka. Kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

 Druga część z koncentratem pomidorowym – powtarzamy czynność tyle że z innymi dodatkami 🙂

 Na koniec nasze ciastka smarujemy obficie białkiem ,na wzorkach zrobionych widelcem też. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut do 170 stopni. Lepiej jest wsadzić jeszcze przed całkowitym rozgrzaniem się piekarnika.

Wartość kaloryczna całego ciasta z dodatkami : 351 kcal
Białko : 27 g
Tłuszcze : 3,5 g
Węglowodany : 59 g

Wartość kaloryczna jednego ciastka : 88kcal
Białko : 6,75 g
Tłuszcze : 0,9 g
Węglowodany :15 g

Feel Eat

Jeden komentarz do “Pełnoziarniste paszteciki z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry