Pełnoziarniste pierożki z kapustą i grzybami z pieca – idealne do zabrania na wynos!

Pełnoziarniste pierożki z kapustą i grzybami z pieca – idealne do zabrania na wynos!
Bardzo smaczne pierożki dla fanów farszu ,a nie ciasta! Uwielbiam cienką , przypieczoną skórkę z dużą ilością kapusty i grzybów w środku! Z podanego przepisu wychodzi 12 średniej wielkości pierożków – czyli 3/4 porcje 🙂
Wartość kaloryczna wszystkich pierożków : 578 kcal
Białko : 38 g
Tłuszcze : 9 g
Węglowodany : 100 g
Wartość kaloryczna jednego pierożka : 48 kcal
Białko : 3,2 g
Tłuszcze : 0,75 g
Węglowodany : 8,3 g



Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (może być Lubella – najlepiej typ 2000 lub 1850)
  • drożdże 20g
  • ciepła woda
  • łyżeczka oliwy
  • białko jaja do posmarowania pierogów
  • sól pieprz
Na farsz :
  • kapusta kiszona (wg uznania ilość )
  • 200g pieczarek
  • grzyby suszone (garść)
  • sól , pieprz
Przygotowanie :
Grzyby trzeba zostawić zamoczone na noc żeby przesiąknęły wodą. Potem odsączyć ( ale wodę z nich wylać do jakiegoś innego pojemnika ,bo będzie nam potrzebna!), pokroić i ugotować. Kapustę kiszoną również namoczyć ,bo jeśli tego nie zrobimy farsz będzie bardzo kwaśny. Potem dokładnie przecisnąć 0 można to zrobić przez ściereczkę albo rękami. Pieczarki obrać i zetrzeć na tartce w paski. Potem udusić na teflonowej patelni. Do uduszonych pieczarek dodać pokrojoną troszkę drobniej kapustę kiszoną i grzyby ,doprawić pieprzem i solą i podsmażyć ,gdy farsz będzie nam przywierać możemy podlać wodą z moczenia grzybów- doda to smaku. Po podsmażeniu zdejmujemy z ognia i bierzemy się za ciasto! Wykonanie go jest banalnie proste ,łączymy mąkę z drożdżami rozpuszczonymi w małej ilości ciepłej wody ,dodajemy łyżeczkę oliwy i zagniatamy dodając w miarę potrzeby ciepłej ,ale nie gorącej wody. Wałkujemy bardzie cienkie ciasto ,ale musimy uważać żeby się nie rozerwało, bo wtedy w piekarniku farsz wypłynie. Wycinamy duże koła ( najlepiej jakimś półmiskiem) ,nakładamy do środka farsz i zaklejamy jak tradycyjnego pieroga ,układamy na papierze do pieczenia. Potem wszystkie pierogi smarujemy białkiem jaja, by ładnie się przyrumieniły. Wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni, robiłam je ”na oko” ,ale myślę ,że powinny w nim siedzieć około 30-35 minut. Musicie niestety obserwować sytuację. Smacznego 🙂

Feel Eat

3 myśli w temacie “Pełnoziarniste pierożki z kapustą i grzybami z pieca – idealne do zabrania na wynos!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry