- przez Feel Eat
- 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g drożdży
- żółtko
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- troszkę ciepłej wody z rozpuszczonym mlekiem w proszku
- białko do posmarowania sakiewek
- 3 łyżki jagód
UWAGA : Zamiast ekstraktu można dać cukier wanilinowy albo naturalną wanilię. Jeśli chcecie żeby ciasteczka były jeszcze słodsze możecie je umoczyć w cukrze trzcinowym po wcześniejszym nasmarowaniu białkiem.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jeśli Wam się nie połączy to dodajcie ciepłą wodę.
Potem wałkujemy dość cienko podsypując mąką pełnoziarnistą. Staramy się ,żeby wałkowane ciasto przyjęło kształt kwadratu. Kroimy na 4 mniejsze kwadraty i na środek każdego kładziemy jagody. Łapiemy za rogi i zaklejamy.
Potem ustawimy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ,smarujemy białkiem. Pieczemy koło 15 minut w temperaturze 170 stopni aż staną się rumiane.
Wartość kaloryczna wszystkich sakiewek : 299 kcal
Białko : 13,5 g
Tłuszcze : 5,5 g
Węglowodany : 53 g
Wartość kaloryczna jednej sakiewki : 75 kcal
Białko : 3,4 g
Tłuszcze : 1,4 g
Węglowodany : 13,25 g
Mam ślinotok patrząc na nie! 🙂 Jak tylko dorwę jagody to zrobię 🙂