Potrzebujemy:
- 40 g mąki pełnoziarnistej
- 20 g twarogu
- 10 g drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- szczypta soli i cukru
I dodatki:
- pieczarki (4-5)
- przecier pomidorowy
- szynka konserwowa ( 2 plastry)
- płaska łyżka kukurydzy konserwowej
- ser o bardzo cienkich plastrach ( 2 plastry)
- kawałeczek czerwonej cebuli
- przyprawa do pizzy
UWAGA: Najlepiej sprawdzi się twaróg Zott – nie ma grudek i jest naprawdę dobry w smaku.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem, zalać nimi mąkę, ser i szczyptę soli.
Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na około 30 minut.
Rozwałkować cienkie ciasto na papierze do pieczenia, wstawić do 190 stopni na jakieś 10-15 minut do podpieczenia.
W tym czasie pieczarki poddusić z przyprawą do pizzy na suchej patelni. Zdjąć z patelni i przełożyć do pojemniczka.
Patelnię umyć, wylać na nią przecier ,doprawić ziołami prowansalskimi , można też opcjonalnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i na małym ogniu trzymać aż do zagęszczenia sosu.
Wyjęty z piekarnika spód smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym na patelni.
Układamy nasze dodatki zaczynając od szynki pokrojonej w paski (wtedy użyjemy jej mniej).
Następnie pieczarki, kukurydza, pokrojona w piórka cebula i ser.
Należy zapiekać aż do rozpuszczenia sera, czyli około 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Wartość kaloryczna całej pizzy: 320 kcal
Białko: 27,5 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 38 g
Zrobiłam dzisiaj ciasto na pizzę inspirując się tym przepisem. Wyszła bardzo smaczna, o czym wspomniałam na swoim blogu 🙂 http://iwonka-bloguje.blogspot.com/2013/11/bo-fast-food-moze-byc-zdrowy.html 🙂 Oczywiście zaznaczyłam źródło inspiracji 🙂