Uncategorized

Pizza lekko twarogowa z serem ,szynką, pieczarkami i kukurydzą

Rate this post

Dodawałam już przepis na pizzę z twarogu, ten przepis jest troszkę inny, bo bez jajka. W smaku jest pyszna,ale trzeba dobrze podpiec ciasto, żeby było sztywne podczas trzymania go w ręce jedząc. Jest dość czasochłonna i gdybym nie robiła wielkiego pieczenia w domu to raczej specjalnie na jedną, dość małą pizzę nie chciałoby mi go się nagrzewać. Na pomysł wpadłam w czasie przygotowywania ciast i ciasteczek. Wyszła naprawdę pyszna! A  przy okazji zużyłam zalegające w lodówce pieczarki i przecier pomidorowy.

Potrzebujemy:

  • 40 g mąki pełnoziarnistej
  • 20 g twarogu 
  • 10 g drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • szczypta soli i cukru

I dodatki:

  • pieczarki (4-5)
  • przecier pomidorowy
  • szynka konserwowa ( 2 plastry)
  • płaska łyżka kukurydzy konserwowej
  • ser o bardzo cienkich plastrach ( 2 plastry)
  • kawałeczek czerwonej cebuli 
  • przyprawa do pizzy

 UWAGA: Najlepiej sprawdzi się twaróg Zott – nie ma grudek i jest naprawdę dobry w smaku.

 Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem, zalać nimi mąkę, ser i szczyptę soli.

 Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na około 30 minut.

 Rozwałkować cienkie ciasto na papierze do pieczenia, wstawić do 190 stopni na jakieś 10-15 minut do podpieczenia.

 W tym czasie pieczarki poddusić z przyprawą do pizzy na suchej patelni. Zdjąć z patelni i przełożyć do pojemniczka.

 Patelnię umyć, wylać na nią przecier ,doprawić ziołami prowansalskimi , można też opcjonalnie dodać zmiażdżony ząbek czosnku i na małym ogniu trzymać aż do zagęszczenia sosu.

 Wyjęty z piekarnika spód smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym na patelni.

 Układamy nasze dodatki zaczynając od szynki pokrojonej w paski (wtedy użyjemy jej mniej).

 Następnie pieczarki, kukurydza, pokrojona w piórka cebula i ser.

 Należy zapiekać aż do rozpuszczenia sera, czyli około 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego!

Wartość kaloryczna całej pizzy: 320 kcal
Białko: 27,5 g
Tłuszcze: 6,5 g
Węglowodany: 38 g

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *