Uncategorized

Pizzowe paszteciki pełnoziarniste :)

Rate this post

Jakiś czas temu przeglądałam fora internetowe i natrafiłam na
dziewczynę ,która opisywała pomysł na takie paszteciki. Chodziły za mną
,aż w końcu postanowiłam zrobić. Jestem jak najbardziej zadowolona! Po
wyjęciu składników okazało się,że nie mam żółtego sera ,więc dodałam
camembert 13 % tłuszczu starty na tartce ,który idealnie się sprawdził!
To chyba nawet lepsza wersja ,bo dodałam go dużo mniej niż dodałabym
pełnotłustego sera żółtego ,a efekt był podobny! Z podanych proporcji
wychodzi 9 pasztecików ,chociaż sporo ciasta musiałam wyrzucić ,ponieważ
podczas wałkowania nakładania farszu ciasto musi mieć idealny kształt
prostokąta. Niestety nie odliczałam z wartości kalorycznej tego
wyrzuconego ciasta.


Składniki

Na ciasto :

  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 20 g drożdży
  • troszkę mleka do rozpuszczenia drożdży
  • sól
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego do rozpuszczonych drożdży
  • białko do posmarowania pasztecików

Na nadzienie :

  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 300 g pieczarek
  • 4 plasterki chudej szynki
  • 1/3 startego sera camembert 13 % tłuszczu
  • zioła prowansalskie

 

 Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Dokładnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Dodajemy trochę wody żeby się połączyło i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut.

W tym czasie obieramy pieczarki i ścieramy je na drobnej tartce. Dusimy na teflonie bez tłuszczu z dodatkiem ziół prowansalskich.

 Dość cienko wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką ,oczywiście też pełnoziarnistą , nadajemy kształt prostokąta, odcinając zbędne kawałki ciasta.

 Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy pokrojoną w plasterki szynkę.

 Na to nakładamy uduszone pieczarki ( już ostudzone)

 Posypujemy startym serem.

 Delikatnie zawijamy w rulon.

 Kroimy nadając kształt pasztecików. Do tego przyda się ostry nóż, bo paszteciki mogą się rozwalać.

 Paszteciki smarujemy białkiem z wierzchu i układamy na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni.

 Wartość kaloryczna całego ciasta : 600 kcal
Białko : 50 g
Tłuszcze :  12 g
Węglowodany : 85 g

Wartość kaloryczna jednego pasztecika : 66,7 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcze : 1,3 g
Węglowodany : 9,4 g


5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *