Placki z kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej
Mmmm… pycha! Nawet mojej mamie, która niekoniecznie lubi jeść zdrowo posmakowały! Jeśli macie dzieci ,to na pewno też z chęcią zjedzą. Składniki na 4 placki ,czyli jedną porcję.


Składniki :

  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 60 g twarogu
  • małe jajko
  • łyżeczka słonecznika
  • 1 łyżka otrębów pszennych/owsianych
  • cebula czerwona mała lub 1/2 średniej
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę należy obrać ,drobno posiekać i podpiec na suchej patelni ,ostudzić i dodać do reszty składników. Nie polecam dodawać ciepłej ,bo białko jajka się ścina już w temperaturze 45 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy.

Moczymy łyżkę w wodzie i nakładamy nią placki na patelnię.

Można to robić bez dodatku tłuszczu jeśli macie dobrą patelnię i nie powinno nic przywierać. Po 1-2 minutach przykrywamy pokrywką i smażymy jakieś 5 minut ,potem odwracamy delikatnie na drugą stronę drewnianą łopatką i dosmażamy z drugiej strony.

Gotowe ! Ja zjadłam na obiad wegetariański z warzywami.

Wartość kaloryczna wszystkich placków : 281 kcal
Białko : 22 g
Tłuszcze : 6,6 g
Węglowodany : 35 g

Feel Eat

20 myśli w temacie “Placki z kaszy jaglanej

  1. zastanawia mnie jak Ci wyszła taka wartość kaloryczna skoro 100g samej kaszy jaglanej ma więcej kalorii, nie wspominajac o twarożku, słoneczniku i cebuli

  2. Masz rację ,zapomniałam napisać ,że 100g UGOTOWANEJ kaszy jaglanej ,a ona po ugotowaniu zwiększa objętość i jej ciężar również się zwiększa ( o wodę którą pochłonęła)

  3. Podczytuję Twojego bloga od pewnego czasu, wypróbowałam już część przepisów i są super (zwłaszcza kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami :)). Mam pytanie, jakiej patelni używasz do smażenia bez tłuszczu? Ja na swojej teflonowej nie jestem w stanie nic usmażyć bez dodatku tłuszczu, bo przywiera 🙁

  4. Hej 🙂 Używam patelni z tefala, na początku ( przez pierwsze około 2 miesiące) można z niej korzystać bez większego problemu nawet bez tłuszczu, teraz już dodaję chociaż parę kropel. Mam parę patelni i rzadko korzystam ciągle z tej samej, jednak wszystkie są właśnie z Tefala. aaa i zabraniam innym domownikom korzystania z mojej patelni gdy używają tłuszczu 🙂

  5. dodałam jeszcze jedno jajko i ciutkę oleju do ciasta – dzięki temu udało mi się je usmażyć bez przywierania i rozwalania 🙂 w smaku są rewelacyjne – kasza jest niewyczuwalna, więc idealne by przemycić zdrową kaszę jaglaną np dla dzieci 😉

  6. czy mogłabyś w przepisach podawać ile sztuk opcjonalnie np w przypadku tego przepisu wychodzi na podane proporcje?

  7. a już widzę na samej górze piszesz a ja patrze na ilość składników i tam nie było sorry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Powrót do góry