
Mmmm… pycha! Nawet mojej mamie, która niekoniecznie lubi jeść zdrowo posmakowały! Jeśli macie dzieci ,to na pewno też z chęcią zjedzą. Składniki na 4 placki ,czyli jedną porcję.
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 60 g twarogu
- małe jajko
- łyżeczka słonecznika
- 1 łyżka otrębów pszennych/owsianych
- cebula czerwona mała lub 1/2 średniej
- sól i pieprz do smaku
Cebulę należy obrać ,drobno posiekać i podpiec na suchej patelni ,ostudzić i dodać do reszty składników. Nie polecam dodawać ciepłej ,bo białko jajka się ścina już w temperaturze 45 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy.
Moczymy łyżkę w wodzie i nakładamy nią placki na patelnię.
Można to robić bez dodatku tłuszczu jeśli macie dobrą patelnię i nie powinno nic przywierać. Po 1-2 minutach przykrywamy pokrywką i smażymy jakieś 5 minut ,potem odwracamy delikatnie na drugą stronę drewnianą łopatką i dosmażamy z drugiej strony.
Gotowe ! Ja zjadłam na obiad wegetariański z warzywami.
Wartość kaloryczna wszystkich placków : 281 kcal
Białko : 22 g
Tłuszcze : 6,6 g
Węglowodany : 35 g
przepyszne, polecam!
zastanawia mnie jak Ci wyszła taka wartość kaloryczna skoro 100g samej kaszy jaglanej ma więcej kalorii, nie wspominajac o twarożku, słoneczniku i cebuli
Masz rację ,zapomniałam napisać ,że 100g UGOTOWANEJ kaszy jaglanej ,a ona po ugotowaniu zwiększa objętość i jej ciężar również się zwiększa ( o wodę którą pochłonęła)
czyli nie gotujesz calego jednego woreczka kaszy?
Nie kupuję kaszy w woreczkach
Próbowałaś je piec (jak te z kaszy gryczanej) zamiast smażyć? Udadzą się?
Udadzą 🙂
Polecam bo przeeepyszne ! 🙂 ja dodałam jeszcze szczypiorku <3
ile trzeba gramów kaszy suchej żeby otrzymać 100 g ugotowanej?
niestety nie mam pojęcia, gotuję zawsze więcej i trzymam w lodówce
Super pomysł
Podczytuję Twojego bloga od pewnego czasu, wypróbowałam już część przepisów i są super (zwłaszcza kotlety z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami :)). Mam pytanie, jakiej patelni używasz do smażenia bez tłuszczu? Ja na swojej teflonowej nie jestem w stanie nic usmażyć bez dodatku tłuszczu, bo przywiera 🙁
Hej 🙂 Używam patelni z tefala, na początku ( przez pierwsze około 2 miesiące) można z niej korzystać bez większego problemu nawet bez tłuszczu, teraz już dodaję chociaż parę kropel. Mam parę patelni i rzadko korzystam ciągle z tej samej, jednak wszystkie są właśnie z Tefala. aaa i zabraniam innym domownikom korzystania z mojej patelni gdy używają tłuszczu 🙂
Dzięki, to będzie w takim razie następny zakup kuchenny 🙂
właśnie robię te placki, kasza się gotuje i nie mogę się doczekać. dziękuje za pomysł na kolację 🙂
strasznie się rozwalają te placki 🙁
dodałam jeszcze jedno jajko i ciutkę oleju do ciasta – dzięki temu udało mi się je usmażyć bez przywierania i rozwalania 🙂 w smaku są rewelacyjne – kasza jest niewyczuwalna, więc idealne by przemycić zdrową kaszę jaglaną np dla dzieci 😉
Wyglądają bardzo kusząco – trzeba będzie ich spróbować.
czy mogłabyś w przepisach podawać ile sztuk opcjonalnie np w przypadku tego przepisu wychodzi na podane proporcje?
a już widzę na samej górze piszesz a ja patrze na ilość składników i tam nie było sorry